Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Misterul valurilor ce lipsesc de pe Titan

    GH. MĂNOIU | 5 IANUARIE 2023

    Una dintre descoperirile socante ale ultimilor zece ani este peisajul de pe Titan, una dintre lunile planetei Saturn, care seamana cu peisajul de pe Pamant. Si pe Titan sunt lacuri, mari, rauri, insule. Doar ca pe Titan nu exista apa, ci un amestec de metan, etan si alte hidrocarburi cu un prag de inghet coborat. Doar ca pe marile lui Titan nu sunt valuri. Acum, cercetatorii par sa fi gasit o explicatie.



    Ligeia Mare, una dintre cele mai mari suprafete de lichid de pe Titan. Foto: NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell


    Sonda Cassini a survolat Titan de mai bine de 90 de ori incepand cu 2004 si a cartografiat aceasta luna rece.

    La o temperatura la suprafata de 179 grade Celsius sub zero, Titan este foarte rece, iar apa este inlocuita cu hidrocarburi, care au toate manifestarile apei de pe Pamant.

    Mari, rauri, nori de ploaie. O caracteristica insa lipseste: valurile. Iar radarul de pe sonda in mod sigur nu s-a inselat. Suprafata marilor era neteda ca oglinda.

    Si totusi, pe Titan exista vant, asa cum dovedesc dunele de nisip, iar gravitatea pe acest corp este doar la 1/7 din gravitatea Pamantului, si aceasta face ca miscarea sa intampine putina rezistenta.

    Lacurile nu sunt inghetate, exista dovezi ale precipitatiilor, iar temperaturile de la suprafata sunt mult peste punctul de topire al metanului.

    Exista posibilitatea ca lacurile sa fie acoperite cu o pelicula dintr-o substanta cum e gudronul, dar aceasta ipoteza nu este inca probata.

    Conform calculelor specialistilor de la Cornell University, pornind de la vascozitatea hidrocarburilor si densitatea atmosferei, vantul ar trebui sa adie cu doar 1-2 metri pe ora pentru a face sa se increteasca suprafata lacurilor.

    Si este posibil ca vanturile sa nu fi batut nici macar cu aceasta viteza.

    Sonda a luat date in 2004, in emisfera nordica, care era atunci in perioada de iarna. Aerul greu de iarna poate sa nu faca nici o unda.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Astronomii se asteapta ca stelele asemanatoare Soarelui sa arunce in spatiu cea mai mare parte a atmosferei lor, atunci cand sunt aproape de sfarsitul vietii.
    NASA planifică trimiterea unei nave spaţiale către una dintre lunile lui Jupiter, Europa, care ar putea ascunde un ocean vast sub suprafaţa de gheaţă.
    Astronomii au constatat că partea întunecată a Lunii este turcoaz. Măsurătorile făcute cu un telescop din Hawaii arată că lumina albastră reflectată de Pământ se întoarce turcoaz după ce se reflectă pe suprafaţa Lunii.
    Scanari radar ale planetei Marte au dezvaluit pentru prima data o imagine 3D a canalelor sculptate de ape, ingropate sub suprafata Planetei Rosii. Cea mai mare parte a canalelor sapate in ultimii 500 milioane ani apartin sistemului Marte Vallis, lung de 1000 km. Probabil Marte Vallis ar putea oferi informatii despre o perioada cand planeta nu era asa rece si uscata.
    Un meteorit imens a luminat cerul peste vestul Austriei, în Tirol şi Vorarlberg şi peste părţi din Elveţia, Bavaria şi estul Franţei.
    Cometa Pan-STARRS, cunoscuta oficial ca cometa C/2011 L4, va trece la inceputul lunii martie, la aproximativ 161 milioane km distanta de Pamant. Specialistii se asteapta ca aceasta sa devina vizibila cu ochiul liber, la fel de stralucitoare ca stelele din Carul Mare. Cele mai bune date cand se va putea vedea sunt 12 si 13 martie 2013, la apusul soarelui, in partea de vest a cerului, nu departe de Luna in crestere.