Ştiri / Spaţiu |
Misterul valurilor ce lipsesc de pe Titan
GH. MĂNOIU | 5 IANUARIE 2023
Una dintre descoperirile socante ale ultimilor zece ani este peisajul de pe Titan, una dintre lunile planetei Saturn, care seamana cu peisajul de pe Pamant. Si pe Titan sunt lacuri, mari, rauri, insule. Doar ca pe Titan nu exista apa, ci un amestec de metan, etan si alte hidrocarburi cu un prag de inghet coborat. Doar ca pe marile lui Titan nu sunt valuri. Acum, cercetatorii par sa fi gasit o explicatie.
Sonda Cassini a survolat Titan de mai bine de 90 de ori incepand cu 2004 si a cartografiat aceasta luna rece.
La o temperatura la suprafata de 179 grade Celsius sub zero, Titan este foarte rece, iar apa este inlocuita cu hidrocarburi, care au toate manifestarile apei de pe Pamant.
Mari, rauri, nori de ploaie. O caracteristica insa lipseste: valurile. Iar radarul de pe sonda in mod sigur nu s-a inselat. Suprafata marilor era neteda ca oglinda.
Si totusi, pe Titan exista vant, asa cum dovedesc dunele de nisip, iar gravitatea pe acest corp este doar la 1/7 din gravitatea Pamantului, si aceasta face ca miscarea sa intampine putina rezistenta.
Lacurile nu sunt inghetate, exista dovezi ale precipitatiilor, iar temperaturile de la suprafata sunt mult peste punctul de topire al metanului.
Exista posibilitatea ca lacurile sa fie acoperite cu o pelicula dintr-o substanta cum e gudronul, dar aceasta ipoteza nu este inca probata.
Conform calculelor specialistilor de la Cornell University, pornind de la vascozitatea hidrocarburilor si densitatea atmosferei, vantul ar trebui sa adie cu doar 1-2 metri pe ora pentru a face sa se increteasca suprafata lacurilor.
Si este posibil ca vanturile sa nu fi batut nici macar cu aceasta viteza.
Sonda a luat date in 2004, in emisfera nordica, care era atunci in perioada de iarna. Aerul greu de iarna poate sa nu faca nici o unda.