Sănătate / Anatomie şi fiziologie |
Mușchii extremităților inferioare
Mușchii care mișcă coapsa își au originea pe o parte a centurii pelvine1 și inserțiile lor pe femur2.
Cea mai mare masă musculară aparține grupului posterior, mușchii fesieri, care, ca grup, aduc coapsa.
Iliopsoasul, un mușchi anterior, flectează coapsa.
Mușchii din compartimentul medial aduc coapsa. Ilustrația de mai sus prezintă câțiva dintre mușchii extremității inferioare3.
Mușchii care mișcă piciorul sunt localizați în regiunea coapsei.
Grupul muscular cvadriceps femural4 îndreptă piciorul la genunchi.
Ischio-jambierii5 sunt antagoniști ai grupului muscular cvadriceps femural, care sunt folosiți pentru a flexa piciorul la genunchi.
Mușchii localizați în picior care mișcă glezna și piciorul sunt împărțiți în compartimente anterior, posterior și lateral.
Tibialul anterior, care flexează dorsal piciorul, este antagonist mușchilor gastrocnemius și solei, care flexează plantar piciorul.
Note
1. Formată din cele două oase ale șoldului.
2. O parte din oasele extremităților inferioare (31 de oase pe fiecare parte) ale scheletului apendicular, care are 126 de oase. Femurul (osul coapsei) se articulează cu tibia la capătul distal.
3. Partea corpului care include piciorul, glezna și laba piciorului.
4. Mușchi implicat în mișcarea articulației genunchiului. Funcția sa principală este extinderea piciorului și îndoirea coapsei. Există patru capete ale cvadricepsului femural: rectul femural, vastul lateral, vastul medial, vastul intermediar. Alți mușchi implicați în mișcarea piciorului sunt: Biceps femuris, Gracilis Popliteus, Sartorius, Semimembranosus, Semintendinosus.
5. Mușchi localizați în compartimentul posterior al coapsei.