Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    NASA confirmă că pe Marte au existat cândva lacuri

    Echipa care analizează datele transmise de roverul marţian Curiosity al NASA a confirmat faptul că planeta Marte a fost, cu miliarde de ani în urmă, capabilă de a stoca apa în lacuri pe o perioadă lungă de timp.




    Echipa a stabilit că, cu mult timp în urmă, apa a ajutat la depozitarea sedimentelor în Gale Crater. Sedimentele s-au depus in straturi, acum 3,8 - 3,3 miliarde de ani, straturi care au format baza pentru Mount Sharp, muntele aflat astăzi în mijlocul craterului.

    Se poate spune că aceste straturi au fost formate în cea mai mare parte de râuri vechi şi de lacuri într-o perioadă de mai puţin de 500 milioane de ani.

    Urmele indică prezenţa unor corpuri de apă stătătoare în formă de lacuri care au existat perioade lungi de timp, eventual extinzându-se şi contractându-se în mod repetat în sute de milioane de ani.

    Aceste lacuri au depus sedimentele care, în cele din urmă, au format partea de jos a muntelui.

    Nu este încă lămurită sursa originală a apei care a adunat sedimentele în crater şi nu există încă o explicaţie cum a reuşit apa să existe în stare lichidă pentru perioade lungi de timp, pe suprafaţa Planetei Roşii.

    Se pare că Marte, cu miliarde de ani în urmă, semăna mult mai mult cu Pământul, decât astăzi.

    6 MAI 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Din 30 aprilie 2015, Mercur are un nou crater. Sonda Messenger, călătorind cu 3,91 kilometri pe secundă, s-a ciocnit cu suprafaţa planetei şi a creat un crater estimat la 16 metri diametru.
    Un asteroid cu diametrul ceva mai mare de 1,3 km va trece foarte aproape de Pământ pe 14 mai 2015. Un impact cu un corp de o asemenea dimensiune ar fi devastator pentru viaţa de pe planeta noastră, dar asteroidul va trece la o distanţă sigură, fără să producă nici un fel de pagube.
    Sonda Chang'e - 3, lansată de China, având la bord primul rover lunar chinez, a aselenizat cu succes în noaptea de vineri spre sâmbătă, marcând prima misiune chineză cu o navă spaţială ce coboară uşor pe suprafaţa unui corp extraterestru.
    Sonda spaţială Juno de la NASA a executat cu succes prima dintre cele 36 de rotaţii orbitale în jurul lui Jupiter. Ea a trecut la numai 4200 km deasupra norilor învolburaţi ai lui Jupiter, cu o viteză de 208000 kilometri pe oră.
    Sonda Cassini de la NASA este în contact cu Pământul, după ce a trecut pentru prima dată în 26 aprilie 2017 prin spaţiul îngust între planeta Saturn şi inelele sale, o regiune neexplorată până acum.
    Cea mai recenta traiectorie a cometei 2012 A1 (Siding Spring), calculata de Near-Earth Object Program Office de la NASA's Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California, indica ca cometa va trece la 110000 km de planeta Marte sau chiar mai aproape. In acest moment, un impact cu Planeta Rosie are o probabilitate de 1 la 120000.