Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    NASA a detectat apă pe suprafaţa Lunii


    Cercetările NASA au găsit apă blocată în granulele minerale de pe suprafaţa Lunii, apă ce provine de la o sursă necunoscută aflată adânc sub suprafaţă.



    Vârful central al craterului Bullialdus. Foto: NASA Goddard/Arizona State University.


    Folosind datele colectate de NASA's Moon Mineralogy Mapper (M3), un instrument instalat la bordul sondei Chandrayaan-1, lansată de Indian Space Research Organization, oamenii de ştiinţă au detectat pe suprafaţa Lunii apă magmatică, o apă care provine din adâncime, din interiorul Lunii.

    Studiile anterioare au relevat existenţa apei în rocile colectate de misiunile Apollo, dar s-a crezut că este vorba de o contaminare cu apă terestră.

    M3 a luat imagini din craterul Bullialdus, care se află aproape de ecuatorul lunar. Oamenii de ştiinţă sunt interesaţi de studierea acestei zone din cauza locaţiei craterului şi a tipului de roci ce alcătuiesc vârful central, roci care se regăsesc adânc în interiorul scoarţei şi care au fost aduse la suprafaţă de impactul care a dus la formarea craterului.

    Porţiunea centrală a acestui crater conţine o cantitate semnificativă de hidroxil, o moleculă compusă dintr-un atom de oxigen şi unul de hidrogen. Aceasta este o dovadă că rocile conţin apă care îşi are originea sub suprafaţa Lunii.

    În 2009, M3 a realizat prima hartă mineralogică a suprafeţei lunare şi a descoperit molecule de apă în regiunile polare sub forma unui strat subţire format de vântul solar care loveşte suprafaţa Lunii.

    Craterul Bullialdus este situat într-o regiune cu un mediu nefavorabil vântului solar pentru a produce cantităţi semnificative de apă pe suprafaţă.

    Această apă magmatică oferă informaţii despre procesele vulcanice şi despre compoziţia internă a Lunii şi dă informații despre cum s-a format aceasta.

    GH. MANOIU | 4 SEPTEMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Astronomii au descoperit Kepler-421b, o exoplanetă cu cel mai lung an cunoscut. Ea face o rotaţie completă în jurul stelei sale o dată la fiecare 704 zile.
    Astronomii au descoperit un set de inele gigantice în jurul unei planete extrasolare aflată la 420 milioane de ani-lumină de Pământ, de 200 de ori mai mare decât cel care orbitează în jurul planetei Saturn.
    O piatră misterioasă a apărut, la începutul lunii ianuarie 2014, în faţa roverului Opportunity de la NASA, care explorează suprafaţa planetei Marte. Experţii au declarat că originea, aspectul şi compoziţia obiectului sunt total neobişnuite.
    Un asteroid mic, denumit 2014 RC, va trece în foarte aproape de Pământ, duminică, 7 septembrie 2014, la ora 18:18 UTC. Cea mai mică distanţă va fi deasupra Noii Zeelande.
    Luna s-a născut printr-o coliziune violentă, frontală, între planeta Pământ, la aproximativ 100 milioane de ani după formarea sa şi un embrion planetar, numit Theia, într-o perioadă când coliziunile corpurilor aflate în creştere erau foarte frecvente.
    Un meteoroid care a intrat în atmosfera Pământului a produs în noaptea de 6 spre 7 ianuarie 2015, la ora 3:05, o lumină intensă urmată de un zgomot puternic, pe cerul unei intinse zone din sud-estul României.