Ştiri / Spaţiu |
NASA a detectat apă pe suprafaţa Lunii
Cercetările NASA au găsit apă blocată în granulele minerale de pe suprafaţa Lunii, apă ce provine de la o sursă necunoscută aflată adânc sub suprafaţă.
Folosind datele colectate de NASA's Moon Mineralogy Mapper (M3), un instrument instalat la bordul sondei Chandrayaan-1, lansată de Indian Space Research Organization, oamenii de ştiinţă au detectat pe suprafaţa Lunii apă magmatică, o apă care provine din adâncime, din interiorul Lunii.
Studiile anterioare au relevat existenţa apei în rocile colectate de misiunile Apollo, dar s-a crezut că este vorba de o contaminare cu apă terestră.
M3 a luat imagini din craterul Bullialdus, care se află aproape de ecuatorul lunar. Oamenii de ştiinţă sunt interesaţi de studierea acestei zone din cauza locaţiei craterului şi a tipului de roci ce alcătuiesc vârful central, roci care se regăsesc adânc în interiorul scoarţei şi care au fost aduse la suprafaţă de impactul care a dus la formarea craterului.
Porţiunea centrală a acestui crater conţine o cantitate semnificativă de hidroxil, o moleculă compusă dintr-un atom de oxigen şi unul de hidrogen. Aceasta este o dovadă că rocile conţin apă care îşi are originea sub suprafaţa Lunii.
În 2009, M3 a realizat prima hartă mineralogică a suprafeţei lunare şi a descoperit molecule de apă în regiunile polare sub forma unui strat subţire format de vântul solar care loveşte suprafaţa Lunii.
Craterul Bullialdus este situat într-o regiune cu un mediu nefavorabil vântului solar pentru a produce cantităţi semnificative de apă pe suprafaţă.
Această apă magmatică oferă informaţii despre procesele vulcanice şi despre compoziţia internă a Lunii şi dă informații despre cum s-a format aceasta.
GH. MANOIU | 4 SEPTEMBRIE 2013