Ştiri / Spaţiu |
NASA face prima observație a unui ciclon polar pe Uranus
GH. MĂNOIU | 13 IUNIE 2023
Pentru prima dată, oamenii de știință de la NASA au dovezi clare ale unui ciclon polar pe Uranus. Examinând undele radio emise de gigantul de gheață, ei au detectat fenomenul la polul nord al planetei.
Descoperirile confirmă un adevăr larg acceptat pentru toate planetele cu atmosfere substanțiale din sistemul nostru solar: indiferent dacă planetele sunt compuse din rocă sau gaz, atmosferele lor arată semne ale unui vârtej învolburat la poli.
Imaginile Voyager 2 ale vârfurilor norilor de metan de acolo au arătat vânturi în centrul polar care se învârte mai repede decât restul polului.
Folosind antenele radio uriașe ale Very Large Array din New Mexico, cercetătorii au privit sub norii gigantului de gheață, stabilind că aerul care circulă la polul nord pare a fi mai cald și mai uscat - semnele distinctive ale unui ciclon puternic.
Uranus se arată mai mult în aceste zile, datorită poziției planetei pe orbită.
Este o călătorie lungă în jurul sistemului solar pentru această planetă, fiind nevoie de 84 de ani pentru a parcurge un tur complet, iar în ultimele decenii polii nu au fost îndreptați către Pământ.
Ciclonul de pe Uranus, de formă compactă, cu aer cald și uscat în miez, seamănă mult cu cele observate de Cassini de la NASA la Saturn.
Odată cu noile descoperiri, cicloanele (care se rotesc în acelaşi sens în care se rotește planeta lor) sau anticicloanele (care se rotesc în sens opus) au fost identificați la polii de pe fiecare planetă din sistemul nostru solar, cu excepția lui Mercur, care nu are atmosferă substanțială.
Dar, spre deosebire de uraganele de pe Pământ, cicloanele de pe Uranus și Saturn nu se formează peste apă (nicio planetă nu este cunoscută să aibă apă lichidă) și nu se deplasează în derivă; sunt blocați.
Cercetătorii vor urmări îndeaproape pentru a vedea cum evoluează în următorii ani acest ciclon recent descoperit pe Uranus.