Ştiri / Spaţiu |
NASA vrea să aterizeze pe un asteroid
NASA intenţionează să lanseze o sondă spre asteroidul Bennu, asteroid pe care se pot găsi fundamentele vieţii organice, dar care are şi o probabilitate mare de a lovi Pământul în secolul următor.
Descoperit în 1999, asteroidul Bennu măsoară aproximativ 500 metri, are o greutate de peste 60 milioane tone, şi se deplasează cu peste 100000 kilometri pe oră.
Traiectoria sa este imprevizibilă din cauza efectului Yarkovsky, ceea ce presupune că asteroidul absoarbe energia luminii solare şi apoi o emite sub formă de căldură, aceasta servind ca propulsie, dar ducând şi la uşoare modificări ale direcţiei.
Dacă Bennu ar lovi Pământul, impactul ar fi echivalent cu 3 miliarde de tone de explozibil, cu un efect similar cu al asteroidului care s-ar putea să fi distrus cea mai mare a vieţii de pe planetă în urmă cu 66 milioane de ani.
Şansa de impact este estimată la aproximativ unul din 2700 şi ar putea avea loc între anii 2175 şi 2196.
În vârstă de peste 4 miliarde de ani, Bennu, numit astfel după o zeitate egipteană, este contemporan cu asteroizii care, în conformitate cu o ipoteză cunoscută sub numele de panspermie, ar fi adus elemente noi şi apa pe Pămant, în faza incipientă, făcând posibilă apariţia vieţii.
Este un asteroid cărbunos, o relicvă antică din sistemul solar timpuriu, umplut cu molecule organice.
Misiunea OSIRIS-Rex, care urmează să fie lansată pe 8 septembrie, va ajuta la estimarea traiectoriei asteroidului şi la înţelegerea efectul Yarkovsky, şi va colecta un eşantion de material a cărui greutate va fi cuprinsă între 60 grame şi un kilogram.
Capsula care va conţine materialul va fi apoi împinsă pentru analize spre Pământ, unde va ateriza în 2023.