Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Neoliticul a fost o perioadă violentă în Europa Centrală

    Neoliticul a fost descris ca o perioadă istorică plină de tulburări sociale, un coşmar apocaliptic de violenţă, război şi canibalism. O groapă comună din neolitic găsită în Germania arată că ideea nu este deloc greşită.



    Neoliticul a fost o perioadă violentă în Europa Centrală. Foto: Pete Linforth/Pixabay


    Groapa comună din Schöneck-Kilianstädten, aproape de Frankfurt, datând din jurul anilor 5207-4849 i.Hr. dezvaluie un nou model de violenţă: spargerea intenţionată şi sistematică a membrelor inferioare.

    Cel puţin 26 de persoane au fost torturate şi bătute sistematic înainte de a fi aruncate într-o groapă.

    Cele mai multe dintre victime au fost bărbaţi şi copii cu vârste cuprinse între 12 şi 13 ani, morţi la aceste evenimente si lăsaţi neîngropaţi sau aruncaţi într-o groapă comună.

    Au fost găsite o mulţime de leziuni craniene, provenind de la lovituri cu unelte de piatră şi unele indicii de leziuni de săgeată.

    Cercetătorii au descoperit rămăşiţele la doar două femei, mai în vârstă de 40 de ani, ceea ce sugerează că femeile mai tinere au fost răpite.

    Oamenii de ştiinţă cred că întreaga comunitate a fost ucisă, cu excepţia a femeilor tinere care poate au fost capturate şi luate pentru integrarea în comunitatea atacatorilor.

    Comunităţile de atunci şi primii agricultori au luptat pentru terenuri şi pentru a-şi creşte numărul.

    20 IANUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Dovezi ale diverselor forme de viață datând de aproape o sută de mii de ani au fost găsite în sedimentele unui lac subglaciar de un grup de oameni de ştiinţă britanici.
    Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Leuven, Belgia şi Babraham Institute, Cambridge, Anglia, a arătat că persoanele care trăiesc împreună încep sa semene.
    Un cancer facial mortal, şi extrem de contagios, ameninţă diavolii tasmanieni cu dispariţia, dar aceste marsupiale feroce din insula australiană Tasmania, luptă să supravieţuiască.
    Cercetătorii de la Universitatea Wollongong din Australia au descoperit, într-o zonă îndepărtată din Groenlanda, fosile care datează de acum 3,7 miliarde de ani, ceea ce le face cele mai vechi fosile din lume.
    O echipă de cercetători de la Universitatea Washington din St. Louis a descoperit un vulcan care mocneşte sub un kilometru de gheaţă în Antarctica de Vest. Caldura sa poate creşte rata de pierdere de gheaţă de la unul dintre principalele fluxuri de gheaţă de pe continent.
    Cercetătorii de la Imperial College din Londra cred că un lac mare s-a revărsat în urmă cu 450000 de ani, deteriorând istmul ce lega Marea Britanie de Europa, apoi o inundaţie a deschis strâmtoarea Dover, distrugând complet fâşia subţire de pământ şi separând astfel actualul teritoriu al Marii Britanii de continent.