Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Minerale

    Nivelul de fier din organism legat de riscul bolilor de inimă

    Cantitatea de fier din organism poate juca un rol important în riscul bolii arteriale coronariene (CAD), potrivit unui studiu realizat de Colegiul Imperial din Londra.



    Boală arterială coronariană. Foto: BruceBlaus/Wikipedia (CC BY 3.0)


    CAD este un tip de boală cardiovasculară în care arterele înfundate reduc cantitatea de sânge care ajunge la inimă şi este o cauză principală de deces la nivel mondial.

    Studiul a încercat să stabilească dacă există o legătură directă sau cauzală între nivelurile de fier şi riscul de apariţie al acestei boli.

    Echipa de cercetători a folosit date genomice dintr-o bază de date publică pentru a evalua impactul variantelor genetice asupra nivelului de fier al oamenilor.

    Ei s-au concentrat asupra a trei puncte din genomul în care o singură diferenţă, polimorfism uninucleotidic (SNP), poate să crească uşor sau să reducă nivelul de fier al unei persoane.

    Atunci când SNP-urile au fost testate în seturi de date incluzând mai mult de 50000 de pacienţi cu CAD, au descoperit că cei cu SNP pentru un nivel mai mare de fier au avut un risc mai mic de CAD.

    Nivelul de fier scăzut creşte riscul de boală arterială coronariană, dar acest lucru nu înseamnă că mărirea nivelului rezolvă riscul crescut. Este o ţintă terapeutică potenţială, necunoscută până acum şi este uşor de modificat.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    In contextul prezentului articol, asimilarea calciului se refera la absorbtia calciului din tractul digestiv in sistemul circulator al organismului.
    Daca o persoana nu consuma suficient calciu sau daca acesta este eliminat intr-un ritm prea rapid, organismul va retrage calciu din oase pentru a mentine constanta concentratia din sange, cu posibilitatea aparitiei osteoporozei sau a altor efecte ale unui aport cronic insuficient de calciu.
    Oasele sunt tesuturi vii si din aceasta cauza se modifica pe toata durata vietii. In timpul copilariei si adolescentei, oasele cresc in dimensiuni si in greutate. Ele continua sa creasca in greutate pana in jurul varstei de 30 de ani, cand se atinge masa osoasa maxima.
    Necesarul zilnic de minerale (acolo unde sunt date), indicaţii şi contraindicaţii conform literaturii de specialitate.
    Legatura dintre cantitatea de calciu din dieta zilnica si riscul de cancer la colon nu a fost inca stabilita in mod definitiv, desi s-au facut mai multe studii in acest sens. Problema deriva din faptul ca cercetari diferite privind rolul calciului in prevenirea cancerului de colon au dat rezultate diferite.
    Calciul este mineralul prezent in cantitatea cea mai mare in corpul uman. El este necesar pentru contractia musculara, functionarea vaselor de sange, secretia hormonilor si enzimelor, precum si in transmiterea semnalelor prin sistemul nervos.