Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Nivelul mărilor va creşte inevitabil

    O creştere a nivelului mării la nivel mondial cu mai mult de un metru este inevitabilă, spun oamenii de ştiinţă, dar ei nu ştiu exact când se va petrece acest lucru.



    Nivelul mărilor va creşte inevitabil. Foto: Adam Jang/Unsplash


    Experţii NASA spun că oraşe mari, precum Tokyo şi Singapore, sau statul american Florida şi un număr de naţiuni insulare ar putea dispărea.

    Nivelului mării a crescut cu o medie de aproape 8 centimetri din 1992, datorită încălzirii apelor şi topirii gheţii.

    În 2013, Organizaţia Naţiunilor Unite a prezis că nivelul mării va creşte cu 0,3 - 0,9 metri, până la sfârşitul secolului.

    Nivelului mării creşte mai repede decât acum 50 de ani şi este foarte probabil ca acest proces să se accelereze în viitor.

    Oamenii de ştiinţă spun că datele actuale sugerează că o creştere a nivelului oceanului cu cel puţin un metru este o certitudine în următorii 100 - 200 de ani.

    Dar ei spun ca ar putea fi mult mai mult în funcţie de rata de pierdere a stratului polar de gheaţă din jurul Groenlandei şi Antarcticii.

    18 FEBRUARIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    NASA a detectat o cantitate inexplicabilă de tetraclorură de carbon (CCl4) în atmosferă, un produs chimic care distruge stratul de ozon şi care este scos în afara legii în toată lumea de aproape 30 de ani.
    Schimbările în temperatura aerului şi în precipitaţiile din timpul iernii în ultimele cinci decenii au afectat calendarul, durata şi grosimea gheţii ce se formează pe lacurile din regiunea arctică.
    Singurul şarpe boa şi în acelaşi timp, cea mai rară specie de reptilă din România, boa de nisip, Eryx jaculus, a început, după 80 de ani, să repopuleze habitatul său din zonele aride.
    Un nou studiu facut de o echipa de la Universitatea din Colorado Boulder arata ca emisiile provenite de la vulcani de dimensiuni medii, pot combate unele dintre efectele incalzirii globale.
    Aglomerarea de organisme microscopice roşii se vede chiar şi din spaţiu, ca o pată mare de culoare roşu închis, pe aproape 800 km de la sud la nord, de-alungul coastei de sud-est a Braziliei.
    Cel mai rece loc de pe Pământ este, cum era de aşteptat, în Antarctica: o creastă înaltă de pe platoul Antarctica de Est, unde temperatura poate scădea sub minus 92 grade Celsius în nopţile senine de iarnă.