Sănătate / Vitamine |
Nivelul scăzut de vitamina E, legat de avorturile spontane
Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, în colaborare cu echipele locale din Bangladesh care studiază sănătatea mamei şi a copilului, au realizat un nou studiu care leagă nivelurile mai scăzute de vitamina E, de rate mai mari de avort spontan.
Datele obţinute de oamenii de ştiinţă au arătat că aproximativ 10 la sută dintre femeile cu un nivel scăzut de vitamina E au pierdut sarcina, în comparaţie cu 5 la sută dintre femeile gravide cu niveluri mai ridicate de vitamina E.
Vitamina E se găseşte în uleiuri de gătit şi în unele nuci, alimente comune într-o dietă diversificată. Poate fi administrată şi ca supliment.
Femeile gravide primesc suplimente de fier şi acid folic (vitamina B9), dar adăugarea de vitamina E ar putea preveni avortul care poate apărea foarte devreme în timpul sarcinii.
Cercetarea făcută a fost complicată, studiindu-se două forme de vitamina E: alfa-tocoferol, forma activă a vitaminei, asociată cu sarcini de succes, şi gamma tocoferol, o formă mai puţin activă, legată de un risc mai mare de avort spontan.