Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Noi cercetări leagă autismul de poluarea aerului
Noi cercetări sugerează că expunerea precoce la poluarea aerului poate avea mari efecte negative asupra sănătăţii copiilor.
Oamenii de ştiinţă de la University of Pittsburgh’s Graduate School of Public Health din Statele Unite au arătat într-un nou studiu că expunerea la poluarea aerului cu particule fine în timpul sarcinii şi în primii doi ani ai copilariei poate fi legată de dezvoltarea de tulburări din spectrul autismului.
Autismul este o tulburare a creierului, caracterizată prin dificultăţi de atenţie, învăţare, socializare şi comunicare. Copiii pot afișa, de asemenea comportamente repetitive. Tulburările din spectrul autismului sunt prezente pe tot parcursul vieţii şi nu există opţiuni de tratament, deci este nevoie urgentă de a identifica orice factori care le-ar putea atenua.
Membrii studiului au subliniat că rezultatele lor reflectă o asociere, dar nu dovedeşte o cauzalitate strictă. Mai este încă de lucru pentru a dovedi cauza şi efectul în autism şi riscul probabil provine dintr-un amestec de factori de mediu, cum ar fi poluarea şi nutriţia, precum şi susceptibilitatea genetică.