Ştiri / Mapamond |
Noi descoperiri arheologice în Mexic
Arheologii de la Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH) din Mexic au descoperit o ofrandă dedicată lui Mictlantecuhtli sau Zeul Morţii, într-un altar considerat a fi de la mijlocul secolului al 14-lea, la sud de Marele Templu din situl Tehuacan, Puebla, Mexic.
Numit Templul craniilor, el are în pereţii de vest şi nord nişe în care au fost găsite două cranii umane şi opt femururi, câte patru în fiecare nişă.
Descoperirea va ajuta la înţelegerea mai bună a culturii Popoloca, deşi doar 10 procente din situl Tehuacan a fost explorat.
În 2011, la Marele Templu, a fost localizată o sculptură monumentală a zeiţei Citlalicue (fusta de stele), măsurând 1,4 metri înălţime şi cântărind în jur de trei tone.
De asemenea, în palatele locuite de demnitarii Popoloca au fost descoperite statuete din lut reprezentând pe Xipe Totec, Xochiquétzal, Xochipilli şi Quetzalcoatl, fiecare identificat prin caracteristicile sale.
Ipoteza că descoperirea făcută recent a fost dedicată Zeului Mortii e susţinută de faptul că unul dintre cranii are urme de vopsea roşie în gură, acesta fiind un indiciu al lui Mictlantecuhtli, în Codex Borgia zeul fiind reprezentat cu o limbă de culoare roşie.
În partea de sus a templului au fost găsite două capete ceramice ce par a fi efigii ale Zeului Morţii. Mai mult de 300 de rămăşiţe umane au fost găsite în sit, indicând că s-au făcut sacrificii umane.
Templul a fost găsit cu un nivel înainte de etapa finală a construcţiei Tehuacan la mijlocul secolului al 14-lea, când totul a fost întrerupt de cucerirea aztecă din 1456.
Prin supunerea populaţiei Popolocas, aceasta a fost forţată să părăsească oraşul şi să se relocheze în zonele joase, astfel încât construcţia Marelui Templu a rămas neterminată.
GH. MANOIU | 1 DECEMBRIE 2013