Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Noi descoperiri la complexul arheologic Samanco din Peru

    GH. MĂNOIU | 18 APRILIE 2023

    Arheologii care investighează complexul arheologic Samanco în regiunea Ancash din Peru au făcut o descoperire de senzaţie: un mormânt care conţine mai multe lăcaşe de înmormântare, textile fine, bijuterii şi instrumente muzicale.



    Ţesătură Chimú. Foto: Wikipedia/Tillman


    Mormântul conţine rămăşiţele a şase persoane, dintre care patru se pare că erau nobili muzicieni şi ţesători. Două femei au fost sacrificate pentru a însoţi elita decedată în lumea de dincolo.

    Datează din perioada târzie a culturii Chimú, secolele 15 sau 16, probabil la scurt timp înainte de cucerirea statului incaş de spanioli şi aruncă o lumină nouă asupra relaţiilor ce au existat între Inca şi culturile pe care ei le-au cucerit.

    Cultura Chimú îşi are originea în jurul anului 900 d.Hr., pe coasta de nord a statului Peru, şi a fost cucerită de către Inca în 1470.

    Deşi Chimú au luptat cu Inca încă înainte de a fi cuceriţi, descoperiri ca aceasta indică faptul că incaşii au permis convingerilor anterioare să continue, mai degrabă decât să impună propriul lor panteon în timpul consolidării imperiului lor.

    De fapt, aceşti adoratori ai Lunii, continuatori ai culturii Moche, au dat incaşilor multe din cultura şi civilizaţia lor înaintată: sistemele de irigaţie, organizarea politică, metoda de construcţie a drumurilor.

    Aceasta este unul dintre cele foarte puţine morminte Chimú - Inca excavate vreodată şi dezvăluie detalii interesante despre lumea andină de coastă, chiar înainte de contactul european.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Scanările radar efectuate pentru a găsi locul de veci al reginei Nefertiti au scos la iveală posibila existenţă de material organic în spaţiile goale din spatele a doi pereţi ai mormântului lui Tutankhamon.
    Consiliul Local din Rio de Janeiro a aprobat un proiect de lege care interzice fabricarea, vânzarea şi utilizarea artificiilor în oraş.
    Ediţia cu numărul 29 a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură are loc în perioada 7 – 11 decembrie 2022, în Pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo.
    Cercetători din Statele Unite, Europa şi Guatemala au folosit un scaner de cartografiere aeriană de înaltă tehnologie şi au descoperit ruinele a zeci de mii de structuri antice Maya, ascunse timp de secole în jungla deasă din nordul Guatemalei.
    Arheologii de la Institutul Norvegian de Cercetări pentru Patrimoniul Cultural au descoperit o barcă vikingă care avea o lungime de cel puţin 4 metri îngropată sub oraşul Trondheim, pe direcţia nord-sud, şi care datează din secolele al şaptelea, cel mult al zecelea.
    Muzeul de Istorie Naturală din Budapesta expune până în luna iunie 2015 o statuie buddhistă în care se află cadavrul mumificat al unui călugăr chinez.