Ştiri / Ştiinţă |
Noi specii descoperite în Himalaya
Maimuţa care strănută în ploaie, peştele care merge şi şarpele-bijuterie sunt printre cele peste 200 de specii descoperite în ultimii ani în estul Munţilor Himalaya.
Organizaţia World Wildlife Fund a prezentat un raport ce cuprinde descoperirile ştiinţifice făcute în Bhutan, în nord-estul Indiei, Nepal, nordul Birmaniei şi sudul Tibetului.
Printre aceste descoperiri se află peştele cu cap de şarpe, Channa Andrao, care merge, poate respira aer, poate supravieţui patru zile pe pământ şi se poate târî 400 de metri pe teren umed.
A fost descoperit de asemenea, şarpele cu clopoţei de culoare roşu-portocaliu-galben, care arată ca o bijuterie, peştele "Dracula" cu dinți mici, Danionella dracula, broasca cu ochii turcoaz Leptobrachium Bompu, dar şi trei noi tipuri de banane.
În pădurile din nordul Birmaniei, oamenii de ştiinţă au descoperit o maimuţă în alb şi negru cu nasul cârn, Rhinopithecus strykeri, care strănută atunci când plouă.
În zilele ploioase, ele sunt văzute stând cu capul între genunchi, pentru a evita să le cadă apă pe nas.
În total, în cinci ani, au fost descoperite 211 de noi specii. Acestea sunt specii găsite de oamenii de ştiinţă din diverse organizaţii şi includ 133 de plante, inclusiv 15 orhidee frumoase, 39 de nevertebrate, 26 peşti, amfibieni, 10 reptile, o pasăre şi un mamifer.