Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    Norvegia va elimina treptat radioul FM

    Norvegia va elimina radioul FM și va deveni primul stat din lume care face trecerea la transmisii excusiv digitale.


    Guvernul Norvegiei a decis să închidă transmisiile pe unde FM din 11 ianuarie 2017, începând din nordul îndepărtat, mai sus de Cercul Arctic și treptat, măsura se va extinde spre sud.

    După aproape un secol de sistem analogic, care a revoluţionat ascultarea muzicii cu sunetul stereo de înaltă fidelitate faţă de transmisiile mono AM, trecerea la versiunea audio digitală avansată (Digital Audio Broadcasting, DAB +) va face ca aproape opt milioane de radiouri din ţară să devină învechite.

    Deşi 55 la sută din gospodăriile norvegiene deţin deja cel puţin un radio DAB, care oferă 22 de canale cristaline, unii observatori se întreabă dacă eliminarea definitivă a FM va face ca toţi ascultătorii să migreze la transmisiile digitale, sau se vor mulţumi cu Internetul.

    În Norvegia, DAB a fost introdus în tandem cu FM în 1995, principalele posturile publice şi private din ţară adoptând ambele sisteme.

    Mai multe ţări ar putea urma exemplul Norvegiei în următorii ani, în special Danemarca, Suedia, Elveţia şi Coreea de Sud. Dar la altele va dura mai mult până să se facă această schimbare, sau nu se va face deloc.

    Unii experţi văd DAB ca o tehnologie de tranziţie, care se va integra până la urmă cu Internetul.

    1 MAI 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetatori de la Universitatea Delaware, din Statele Unite, au realizat si testat in Elvetia, un reactor solar, proiectat sa produca hidrogen din lumina solara. Este un ciclu curat, ce nu produce emisii – produce doar hidrogen din lumina solara si apa.
    Cercetătorii americani de la Massachusetts Institute of Technology au dezvoltat o tehnică care poate imbunătăţi în mod semnificativ eficienţa becurilor incandescente tradiţionale.
    Forma dominantă de viaţă în Univers nu ar constitui-o creaturile biologice, ci roboţii superinteligenţi, au declarat un grup de viitorologi din SUA.
    Grenadele fumigene încă mai folosesc tehnologia din Al Doilea Război Mondial, încorporând o substanţă chimică numită hexacloretan, ce creează un fum iritant care conţine clorură de zinc. Noile tehnologii militare avute în vedere pentru grenadele fumigene se doresc a fi mai ecologice.
    Cercetatorii de la California NanoSystems Institute - UCLA si Kaner's Laboratory, au dezvoltat o noua tehnica capabila sa intensifice productia de micro-supercapacitati din grafen.
    Boeing a lansat microlattice, o structură realizată din tuburi mici, metalice, goale, despre care cercetătorii spun că este de 100 de ori mai uşoară decât polistirenul.