Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Un nou instrument pentru a căuta viață pe alte planete

    Instrumentul ANDES va fi instalat pe telescopul extrem de mare (ELT) al ESO, aflat în prezent în construcție în deșertul Atacama din Chile. Va fi folosit pentru a căuta semne de viață în exoplanete și pentru a căuta primele stele. De asemenea, va testa variațiile constantelor fundamentale ale fizicii și va măsura accelerația expansiunii Universului.



    Instrumentul ELT de înaltă rezoluție ANDES (cunoscut anterior ca HIRES) va permite astronomilor să studieze obiecte astronomice care necesită observații extrem de sensibile. Acesta va fi folosit pentru a căuta semne de viață pe exoplanete asemănătoare Pământului, pentru a găsi primele stele născute în Univers, pentru a testa posibile variații ale constantelor fundamentale ale fizicii și pentru a măsura accelerația expansiunii Universului. Foto: ESO


    Cunoscut anterior sub numele de HIRES, ANDES este un spectrograf puternic, un instrument care împarte lumina în lungimile de undă componente, astfel încât astronomii să poată determina proprietățile obiectelor astronomice, cum ar fi compozițiile lor chimice.

    Instrumentul va avea o precizie record a lungimii de undă în regiunile vizibile și în infraroșu apropiat de lumină și, atunci când lucrează în combinație cu sistemul puternic de oglindă al ELT, va deschide calea cercetării în mai multe domenii ale astronomiei.

    ANDES va efectua studii detaliate ale atmosferelor exoplanetelor asemănătoare Pământului, permițând astronomilor să caute în mod extensiv semne de viață.

    De asemenea, va fi capabil să analizeze elemente chimice din obiecte îndepărtate din Universul timpuriu, făcându-l probabil să fie primul instrument capabil să detecteze semnăturile celor mai timpurii stele născute în Univers.

    În plus, astronomii vor putea folosi datele ANDES pentru a testa dacă constantele fundamentale ale fizicii variază în timp și spațiu.

    Datele sale cuprinzătoare vor fi, de asemenea, folosite pentru a măsura direct accelerația expansiunii Universului, unul dintre cele mai presante mistere despre Cosmos.

    ELT va fi cel mai mare ochi al lumii pe cer, marcând o nouă eră în astronomia de la sol.

    26 IUNIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Gheața a fost detectată în regiunea Tharsis, cea mai mare zonă vulcanică a lui Marte, care include Olympus Mons, cel mai înalt vulcan din sistemul solar.
    China a lansat o sondă lunară care urmează să aterizeze pe partea îndepărtată a Lunii și să se întoarcă cu mostre care ar putea oferi informații despre diferențele geologice și de altă natură între această regiune mai puțin explorată și partea apropiată, mai cunoscută.
    Astronomii au descoperit trei luni noi, necunoscute până acum în sistemul nostru solar — două luni suplimentare care înconjoară planeta Neptun și una în jurul planetei Uranus.
    India a devenit prima țară care a coborât cu succes o navă spațială în apropierea polului sud lunar și a patra țară care a coborât pe Lună (după Uniunea Sovietică, SUA și China).
    O rachetă indiană a fost lansată în spațiu pentru a ateriza un rover robotizat pe o parte neexplorată a Lunii.
    Degajarea hidrogenului din gheață ar putea explica accelerația neobișnuită a cometei ʻOumuamua.