Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    Noua baterie din zinc, alternativă eficientă la bateriile cu litiu-ion

    GH.MĂNOIU | 15 IUNIE 2023

    Cercetătorii au făcut o descoperire revoluționară în tehnologia bateriilor, găsind o modalitate de a crea o baterie eficientă folosind zinc, un metal ușor disponibil și ieftin, în locul metalelor rare utilizate în mod obișnuit în bateriile cu litiu.



    Noua baterie din zinc oferă o alternativă eficientă și sigură la bateriile cu litiu-ion. Foto: John Cameron/Unsplash


    Bateriile reîncărcabile actuale, cum ar fi bateriile litiu-ion, se bazează pe metale costisitoare precum cobaltul și nichelul.

    Odată cu popularitatea tot mai mare a vehiculelor electrice (EVs) și a stocării energiei pe scară largă, cererea pentru aceste metale crește vertiginos, rezultând costuri exorbitante din cauza deficitului lor.

    Ca răspuns, numeroși cercetători explorează în alternative mai ieftine pentru a reduce sau înlocui aceste metale.

    O companie chineză a dezvoltat o mașină alimentată cu baterii de sodiu, în timp ce un cercetător de la Universitatea din Maryland, Statele Unite, a inventat o baterie parțial biodegradabilă făcută din zinc și coji de crab.

    În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit și două metode de stocare a energiei folosind nisip obișnuit.

    Un proiect condus de Xiulei „David” Ji de la Universitatea de Stat din Oregon prezintă încă o alternativă promițătoare la bateriile cu litiu-ion: bateriile cu zinc metalic, accesibile și eficiente.

    Cheia problemei constă într-un electrolit nou dezvoltat de Ji și echipa sa.

    Electrolitul bateriei este un lichid care facilitează reacțiile chimice implicate în stocarea și eliberarea energiei.

    Anterior, bateriile cu zinc aveau electroliți ineficienți, ducând la pierderi semnificative de energie prin reacții chimice nedorite.

    În plus, aceste baterii au generat hidrogen gazos periculos, făcând zincul nepractic pentru bateriile reîncărcabile.

    Dincolo de eficiența sa, bateria cu zinc se mândrește și cu o siguranță sporită în comparație cu cea cu litiu-ion.

    Noul electrolit este neinflamabil, spre deosebire de electroliții combustibili utilizați în mod obișnuit în bateriile litiu-ion.

    Mai mult, atât zincul, cât și componentele electrolitice sunt mai abundente și mai accesibile decât materialele folosite în bateriile litiu-ion.

    Aceste baterii sunt esențiale pentru instalarea în parcuri solare și eoliene. În plus, oferă o soluție sigură și eficientă pentru stocarea energiei la domiciliu, precum și module de stocare a energiei pentru comunitățile care sunt vulnerabile la dezastre naturale.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un nou polimer capabil să susţină de 1000 de ori masa proprie, care poate fi întins şi îşi pastrează forma până la o încălzire puţin peste temperatura camerei, ar putea schimba pentru totdeauna lumea medicinei şi a modei.
    Google intenţionează să-şi consolideze prin cămăşi de protecţie făcute dintr-un material asemănător cu Kevlarul, cablurile sale submarine de fibră optică, deoarece rechinii muşcă din ele. Compania Google deţine o reţea de peste 160000 km de cablu din fibră optică, întinsă pe tot globul.
    În curând, pe străzile din China ar putea să apară tramvaie alimentate cu hidrogen. Primul astfel de mijloc de transport a fost construit în Qingdao, un oraş la 650 km sud-est de capitala Beijing, de către Sifang Company, filială a China South Rail Corporation.
    Harmony of the Seas, cel mai mare vas de croazieră din lume, a efectuat prima sa călătorie pe mare.
    În inima Saharei a fost inaugurată una dintre cele mai mari centrale solare din lume, prima etapă a unui proiect conceput pentru a stimula producţia de energie regenerabilă în Africa.
    In timp ce prin fum se poate vedea in anumite conditii cu un detector in infrarosu, prin foc nu. Pornind de la aceasta constatare un grup de oameni de stiinta de la Istituto Nazionale di Ottica, Italia, au folosit holografia digitala, utilizand un laser si un senzor de infrarosu pentru a obtine holograma unor persoane aflate in spatele unor flacari.