Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    O nouă galaxie în constelaţia Leu

    GH. MĂNOIU | 24 IUNIE 2022

    Astronomii de la Ruhr University Bochum din Germania şi Jagiellonian University din Polonia au descoperit o nouă galaxie în constelaţia Leu.



    NGC 3627, sau Messier 66. Foto: NASA/JPL-Caltech/R. Kennicutt (University of Arizona) si The SINGS Team


    Noua galaxie, în apropiere de Calea Lactee, a apărut din acţiunea altor două galaxii din Leo Triplet.

    Noul obiect ceresc de tipul Tidal Dwarf Galaxy (TDG), este relativ slab şi conţine doar câteva stele, dar are mulţi nori de gaze, care ar putea fi un loc de naştere pentru mai multe stele în viitor.

    El conţine de asemenea o mică cantitate de materie neagră, ceea ce ar confirma ipoteza formării prin acţiunea forţelor mareice exercitate de atracţia gravitaţională a două galaxii în spirală, NGC 3627 şi NGC 3628.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Astronomii de la Universitatea de Stat Columbus din Ohio, Statele Unite, au descoperit o exoplanetă numită KELT-9b, cea mai fierbinte planetă gigantică de gaze care a fost găsită până acum.
    Astronomii care lucreaza cu telescopul spatial Hubble de la NASA au dedus culoarea unei planete care orbiteaza o stea aflata la 63 ani-lumina. Privita direct, planeta ar arata ca un punct albastru, amintind de culoarea Pamantului vazut din spatiu.
    Cercetătorii au descoperit un nivel ridicat de oxizi de mangan în solul marţian, ceea ce indică existenţa unei cantităţi mai mari de oxigen în atmosfera timpurie a lui Marte.
    O mare minge de foc a luminat cerul deasupra statului american Pennsylvania, deplasându-se cu o viteză de peste 72000 kilometri pe oră.
    Satelitul NASA destinat studiului bioxidului de carbon din atmosfera terestra s-a prabusit in ocean, la scurt timp de la lansare .
    Roverul marţian Curiosity a înregistrat acest apus de soare la sfârşitul celei de a 956-a zi a misiunii sale pe Marte, de la locaţia sa din Gale Crater.