Ştiri / Spaţiu |
S-a descoperit o nouă lună a planetei Neptun
Telescopul spaţial Hubble a descoperit o nouă lună ce orbitează planeta Neptun. Luna, numită S/2004 N 1, cu puţin peste 19 km în diametru, este cea mai mică dintre cei 14 sateliţi ai planetei. Este atât de mică, incât a scăpat sondei spaţiale Vozager 2 care a trecut în 1989 pe lângă Neptun şi a fotografiat în amănunt sistemul de luni şi inele.
Mark Showalter de la Institutul SETI în Mountain View, California, a studiat inelele din jurul lui Neptun şi a constatat că în mai mult de 150 de fotografii realizate de Hubble între anii 2004 şi 2009 apare un punct alb, la peste 105000 km de planetă, între orbitele lunilor Larissa şi Proteus. Acest punct este S/2004 N 1 şi face o rotaţie completă în jurul lui Neptun la fiecare 23 de ore.
Noua lună, nu mai mare ca o metropolă, are o luminozitate de o sută de milioane de ori mai mică decât cea mai mică stea care poate fi văzută cu ochiul liber.
Cea mai mare lună a lui Neptun, Triton, care este aproape de mărimea Lunii noastre, ar putea fi o planetă pitică de gheaţă capturată din centura Kuiper de la marginea exterioară a sistemului solar. Această captură ar fi rupt orice sistem de sateliţi pe care l-ar fi avut iniţial planeta. Probabil că lunile ce orbitează acum s-au format după ce Triton s-a stabilit pe orbita sa retrogradă neobișnuită.
Telescopul spațial Hubble este un proiect de colaborare între NASA și Agenția Spațială Europeană iar gestionarea telescopul este făcută de Goddard Space Flight Center al NASA, din Greenbelt, Maryland.
GH. MANOIU | 22 AUGUST 2013