Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    Nouă metodă de reciclare a cimentului

    Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au dezvoltat o metodă de a produce beton cu emisii foarte scăzute de carbon.



    Betonul este al doilea cel mai folosit material de pe planetă, după apă. Foto: Chuttersnap/Unsplash


    Metoda, despre care cercetătorii spun că este „un miracol absolut”, folosește cuptoarele cu arc alimentate electric utilizate pentru reciclarea oțelului pentru a recicla simultan cimentul, componenta a betonului, care are o cantitate mare de carbon.

    Betonul este al doilea cel mai folosit material de pe planetă, după apă, și este responsabil pentru aproximativ 7,5% din totalul emisiilor de CO₂ antropice.

    O modalitate scalabilă și eficientă, din punct de vedere al costurilor, de reducere a emisiilor de carbon de pe urma cimentului este una dintre cele mai mari provocări de decarbonizare.

    Cercetătorii de la Cambridge au descoperit că cimentul folosit este un înlocuitor eficient pentru varul folosit în reciclarea oțelului pentru a îndepărta impuritățile și care ajunge un produs rezidual cunoscut sub numele de zgură.

    Dar prin înlocuirea varului cu ciment uzat, produsul final este ciment reciclat care poate fi folosit pentru a face un beton nou.

    Metoda de reciclare a cimentului dezvoltată de cercetătorii de la Cambridge nu adaugă costuri semnificative producției de beton sau oțel și reduce semnificativ emisiile atât din beton, cât și din oțel, datorită necesității reduse de var.

    Teste recente efectuate au arătat că cimentul reciclat poate fi produs pe scară largă într-un cuptor cu arc electric, iar această metodă ar putea produce ciment cu emisii zero, dacă cuptorul ar fi alimentat cu energie regenerabilă.

    Betonul este făcut din nisip, pietriș, apă și ciment, care servește ca liant. Deși este o proporție mică de beton, cimentul este responsabil pentru aproape 90% din emisiile din beton.

    Cimentul este realizat printr-un proces în care calcarul și alte materii prime sunt zdrobite și încălzite la aproximativ 1450°C în cuptoare mari. Acest proces transformă materialele în ciment, dar eliberează cantități mari de CO₂.

    Cererea globală de ciment este de aproximativ patru miliarde de tone pe an.

    Cercetătorii spun că ar putea produce un miliard de tone pe an până în 2050, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din producția anuală actuală de ciment.

    6 IUNIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Laboratorul Național Oak Ridge, din Statele Unite, au produs primele piese complexe de tungsten fără defecte pentru utilizare în medii extreme. Realizarea ar putea avea implicații pozitive pentru tehnologiile cu energie curată, cum ar fi energia de fuziune.
    Cercetătorii de la Institutul pentru Energie și Cercetări Nucleare (Ipen) și de la programul postuniversitar de Tehnologie Nucleară de la USP, Brazilia, au creat o nouă tehnologie pentru baterii, care face posibilă stocarea energiei într-un dispozitiv mai ușor, fără risc de explozie sau îngheț.
    Cercetătorii de la Universitatea din São Paulo, din Brazilia, au dezvoltat un cip bioelectronic capabil să detecteze simultan vitaminele C și D din fluidele corpului.
    Un senzor dezvoltat de cercetătorii de la universitățile din São Paulo și Federal de Viçosa, din Brazilia, poate face viața mai ușoară pacienților care trebuie să monitorizeze frecvent biomarkerii în urină – de exemplu, cei care suferă de gută și trebuie să-și controleze nivelurile acidului uric.
    Inginerii de la Universitatea din Pennsylvania au dezvoltat un nou cip care folosește undele luminoase în locul energiei electrice, pentru a efectua calculele complexe esențiale în inteligența artificială.
    Cercetătorii de la Laboratorul Național Oak Ridge, din Statele Unite, au dezvoltat o nouă modalitate de a încapsula materiale pe bază de hidrat de sare în fibrele polimerice, printr-un proces de tragere coaxială.