Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    O nouă modalitate de a prezice unde și când râurile își schimbă brusc cursul și inundă

    O avulsiune este un termen fluvial care se referă la abandonarea rapidă a unui curs de apă și formarea unuia nou, ducând adesea la inundații devastatoare. Cercetătorii de la Universitatea Indiana din Statele Unite, au dezvoltat o nouă înțelegere a fenomenului, oferind o modalitate de a prezice când și unde râurile își pot schimba brusc cursul.



    Urme lăsate de avulsiunile Rio Negro din Argentina. Foto: NASA


    Avulsiile au creat cele mai mari inundații din istoria omenirii și amenință astăzi milioane de oameni, spun cercetătorii.

    Pe măsură ce schimbările climatice modifică ciclurile globale ale apei și crește expansiunea umană în zonele predispuse la inundații, înțelegerea și prezicerea avulsiilor a devenit critică.

    Cercetătorii au analizat datele a 174 de avulsii ale râurilor de pe tot globul, folosind imagini din satelit pentru a urmări debitele râurilor.

    Oamenii de știință au descoperit că avulsiile au loc cel mai frecvent în apropierea munților și a coastelor.

    Aproximativ 74% dintre avulsii au loc în locuri în care sedimentele se acumulează rapid, cum ar fi lângă fronturile de munte sau de-a lungul coastelor.

    Cu aceste rezultate, cercetătorii au dezvoltat un model pentru a cartografia coridoarele de avulsiune şi rutele pe care le-ar putea urma râurile dacă ar devia rapid din curs.

    Noul model ar putea ajuta oficialii să identifice zonele cu risc ridicat de inundații bruște. Acest lucru este deosebit de important în regiunile cu puține resurse de gestionare a inundațiilor.

    5 NOIEMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Universitatea din Utah, Statele Unite, au descoperit recent o fosilă care a condus la descoperirea unei noi specii de dinozauri, numite Lokiceratops rangiformis.
    Un nou studiu dezvăluie că straturile neînghețate ale permafrostului uscat produc o cantitate neașteptat de mare de metan, stârnind îngrijorări cu privire la potențialul său de a exacerba schimbările climatice în mediul arctic fragil.
    O echipă de cercetători de la Institutul de Științe Marine din Virginia, Statele Unite, a descoperit o nouă specie de pești antarctici, care ar putea remodela modul în care oamenii de știință văd biodiversitatea în Oceanul de Sud.
    Oamenii de știință de la Departamentul de Agricultură din Statele Unite au dezvoltat o pectină de înaltă calitate și ieftină, care se poate gelifica în produse cu conținut scăzut de zahăr.
    Un studiu făcut la Academia Chineză de Științe dezvăluie că nivelurile ridicate de lumină artificială pe timp de noapte duc la frunze mai dure pe copacii urbani, făcându-le mai puțin gustoase pentru insecte și perturbând astfel lanțurile trofice.
    Fiecare trandafir are spinii lui. Sau, mai degrabă, fiecare trandafir are înțepătura lui, o proiecție ascuțită a pielii plantei care poate servi ca factor de descurajare pentru ierbivore, dar care face și cultivarea trandafirilor mai dificilă.