Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Nouă specie de mamifer descoperită în America


    Acest mic mamifer, a trăit în salbaticie sau în apropierea noastra, dar a fost confundat cu o ruda a sa, olingo, cu care a împartit cuştile grădinilor zoologice timp de mai bine de 100 de ani. Acum el este considerat primul mamifer descoperit în America in ultimii 35 de ani.


    Specialiştii de la Institutul Smithsonian sunt cei care şi-au dat seama că au în faţă o nouă specie. Are mărimea unui raton şi arată ca o încrucisare între o pisică domestică şi un ursuleţ de pluş, după cum îl descrie Kristopher Helgen, cercetătorul care a făcut această descoperire. I s-a pus numele de olinguito (Bassaricyon neblina).

    Arealul său este destul de restrâns, trăind la înălţimi de peste 1600 de metri în munţii Anzi de nord, zone montane împădurite din Ecuador şi Columbia.

    Este un animal mai mult nocturn, trăieşte în copaci de unde se dă jos rar, şi se hrăneşte în special cu fructe. Are o blăniţa deasă, destul de mare, de culoare portocaliu-maro, ochii mari şi în jur de un kilogram.

    Face parte din familia Procyonidae, unde întalnim ratoni, coatis, kinkajous şi olingos.

    Descoperirea a fost declanşată de observarvarea unor cranii şi dinţi mai mici şi de o formă diferită printre oasele unor olingos din colecţia Institutului. Au urmat apoi testele ADN şi o deplasare în Ecuador, unde l-au găsit într-o pădure pe versantul vestic al Anzilor.

    Se estimează că 42% din habitatul său au fost transformate în terenuri agricole sau zone urbane.

    GH. MANOIU | 1 SEPTEMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat de un grup de oameni de ştiinţă a constatat că un anumit tip de peşti pot experimenta "febra emoţională", capacitate care îi poate califica ca fiinţe simţitoare.
    Arheologii germani au anunţat că au descoperit mai mult de 90 de urme de dinozaur într-o carieră în apropiere de Hanovra.
    Materialul bogat în substanţe nutritive din Africa este transportat în tone de praf, de vântul ce bate peste Atlantic în fiecare an. O echipă de cercetători au arătat că o mare parte din fosforul din acest praf este derivat din oasele şi solzii de peşti ce au trăit în apa ce acoperea acum mii de ani zona de centru-nord a Africii.
    Cercetătorii din Queensland au descoperit două noi specii de marsupial australian rar, cunoscut pentru obiceiurile sale de împerechere mortale.
    Oamenii îşi pot da seama cât de bătrân eşti după cum miroşi, afirma un nou studiu. Se pare că „mirosul de om bătrân” de care se plâng unele persoane este real şi într-adevăr oamenii în vârstă emit un miros specific vârstei.
    Premiul Nobel pentru fizică pe anul 2013 a fost acordat lui François Englert de la Universitatea Liberă din Bruxelles şi lui Peter Higgs de la Universitatea din Edinburgh, pentru teoria privind originea masei particulelor subatomice şi particula numită ”bosonul Higgs” sau ”particula Dumnezeu”.