Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    O nouă specie de dinozaur descoperită în Argentina

    O nouă specie de dinozaur carnivor, care a trăit acum aproximativ 90 milioane de ani, a fost descoperită în Argentina. Ea are similitudini cu specia Tyrannosaurus, mai ales prin cele două braţe mici, dar aparţine unei linii complet diferite.



    Gualicho shinyae, reconstituire.


    Ca şi Tyrannosaurus rex, Gualicho shinyae este un theropod, un dinozaur biped, dar face parte dintr-o altă ramură a acestei familii de sauropode predominant carnivore. Acest lucru înseamnă că cele două picioare din faţă, extrem de scurte, cu două gheare caracteristice, este o trăsătură care nu vine de la un strămoş comun.

    Gualicho este într-adevăr neobişnuit, deoarece este diferit de alţi dinozauri carnivori dezgropaţi în aceeaşi formaţiune geologică şi nu se potriveşte perfect în niciuna dintre categorii.

    Scheletul fosil descoperit în Patagonia este incomplet, dar oamenii de ştiinţă cred că acest animal de pradă a fost de dimensiune medie, cu o greutate de aproximativ 450 kg, comparabil cu un urs polar.

    Numele dinozaurului, Gualicho shinyae, se referă la povestea descoperirii sale în timpul unei expediţii desfăşurate în 2007, în formaţiunea Huincul, bogată în fosile, din nordul Patagoniei.

    Shinyae a fost ales în onoarea descoperitorului, Akiko Shinya de la Field Museum of Natural History din Chicago, Statele Unite, în timp ce Gualicho este derivat din Gualichu un spirit venerat de Tehuelches, amerindieni din Patagonia.

    17 IULIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Larva unei insecte comune, Galleria mellonella, molia mare a cerii, este capabilă să biodegradeze unul dintre cele mai dure, mai rezistente şi mai utilizate materiale plastice, polietilena.
    Cioara din Hawaii, o pasăre rară, acum dispărută din sălbăticie, a fost inclusă pe lista animalelor inteligente. Ea foloseşte în mod natural unelte pentru a ajunge la hrană.
    Sub muntii Jura, la 100 de metri sub pamant, sub frontiera franco-elvetiana, intr-un tunel circular lung de 27 de km, 4000 de fizicieni ai CERN vor sa recreeze situatia de la Big-Bang-ul prin care se crede ca a luat nastere Universul, descoperirea particulei Higgs, supranumita particula Dumnezeu, care se presupune ca da masa celorlaltor particule, descoperirea asa-numitei "materii intunecate" si chiar evidentierea anti-materiei si crearea unor gauri negre de mici dimensiuni.
    Ştiinţa a considerat că au existat cinci extincţii în masă în istoria Pământului. Fosilele indică însă o a şasea, cu doar 8 milioane de ani înainte de Marea extincţie ce a avut loc în urmă cu 252 milioane ani şi care probabil a ajutat-o pe aceasta.
    Oamenii de ştiinţă francezi au anunţat că au găsit un nou virus preistoric în pustiul congelat din Siberia şi au planificat să-l aducă înapoi la viaţă.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Stockholm au descoperit în cursul expediţiei cu spărgătorul de gheaţă Oden, emisii masive de metan care ies din panta continentală a fundului Mării Laptev din nordul coastelor Siberiei.