Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    O nouă specie de pește dragon antarctic

    O echipă de cercetători de la Institutul de Științe Marine din Virginia, Statele Unite, a descoperit o nouă specie de pești antarctici, care ar putea remodela modul în care oamenii de știință văd biodiversitatea în Oceanul de Sud.



    O nouă specie de pește antarctic ar putea remodela modul în care oamenii de știință văd biodiversitatea în Oceanul de Sud. Foto: NSF


    Specia recent descoperită, numită Akarotaxis gouldae, cunoscută și sub numele de pește-dragon cu bandă, a fost identificată în timpul unei investigații a mostrelor de larve arhivate în muzeu.

    În timp ce echipa de cercetare a examinat probele, ei au observat diferențe cheie la unii pești, inclusiv două benzi verticale întunecate de pigment pe corpul lor, un bot și maxilar mai scurte și o adâncime mai mare a corpului.

    Aceste observații i-au determinat să suspecteze prezența unei noi specii.

    Pentru a-și confirma ipoteza, cercetătorii au folosit analiza ADN-ului mitocondrial și au construit un arbore filogenetic pentru a ilustra relația dintre A. gouldae și alte specii de pești dragon din Antarctica.

    Peștele dragon cu bandă este limitat la o zonă mică de-a lungul Peninsulei Antarctice de Vest.

    Această regiune este, de asemenea, vizată de pescuitul de krill din Antarctica, ridicând îngrijorări cu privire la impactul potențial al activităților umane asupra acestei specii rare.

    Deoarece peștele produce foarte puțini descendenți, este deosebit de vulnerabil la schimbările de mediu.

    13 SEPTEMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de știință de la Departamentul de Agricultură din Statele Unite au dezvoltat o pectină de înaltă calitate și ieftină, care se poate gelifica în produse cu conținut scăzut de zahăr.
    Un studiu făcut la Academia Chineză de Științe dezvăluie că nivelurile ridicate de lumină artificială pe timp de noapte duc la frunze mai dure pe copacii urbani, făcându-le mai puțin gustoase pentru insecte și perturbând astfel lanțurile trofice.
    Fiecare trandafir are spinii lui. Sau, mai degrabă, fiecare trandafir are înțepătura lui, o proiecție ascuțită a pielii plantei care poate servi ca factor de descurajare pentru ierbivore, dar care face și cultivarea trandafirilor mai dificilă.
    După ploile intense care au provocat inundații în sudul Braziliei, cercetătorii de la Centrul de Cercetări Paleontologice al Universității Federale din Santa María, Rio Grande do Sul, Brazilia, au efectuat o descoperire a mare relevanță pentru paleontologia mondială.
    O echipă internațională de cercetători de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, Universitatea Națională Australiană, Agenția Națională de Știință a Australiei și Universitatea din Melbourne a găsit dovezi că coevoluția este legată de speciație, studiind cursa evolutivă dintre cuci și păsările gazdă pe care le exploatează.
    Știința încă nu știe de ce au dispărut oamenii de Neanderthal: dacă au fost eliminați violent de Sapiens, dacă au fost lipsiți de resursele lor naturale, dacă au fost contaminați de boli sau toate la un loc.