Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Noua Zeelandă va crea în Pacificul de Sud un nou sanctuar marin

    Noua Zeelandă va crea în Pacificul de Sud un sanctuar marin gigant, în care va fi interzis pescuitul, prospecţiunile, exploatarea şi mineritul.



    Corali.


    Kermadec Marine Sanctuary, cum se va numi acestă rezervaţie marină, va acoperi o suprafaţă de 620000 kilometri pătraţi situată în jurul arhipelagului cu acelaşi nume, aflat la o mie de kilometri nord-est de Noua Zeelandă, nume dat după un navigator francez din secolul al XVIII-lea.

    Aceasta este una dintre regiunile cu cea mai bogată diversitate din punct de vedere geografic şi geologic din lume.

    Aici trăiesc peste 6 milioane de păsări marine, din 39 de specii diferite, peste 250 de specii de corali şi alte animale marine mici, 3 specii de broaşte ţestoase, 150 de specii de peşti şi mai mult de 35 de specii de delfini şi balene.

    Balena albastră migrează prin această zonă.

    Din punct de vedere geologic, aici există a doua cea mai adâncă groapă din lume, Groapa Kermadec, a cărei adâncime atinge 10050 metri, şi peste 30 de vulcani submarini.

    Mare parte din zonă este neexplorată şi viitoarele cercetări ar putea să descopere noi specii.

    11 IANUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un monstru marin care stătea ascuns sub valuri de cinci secole, a fost recuperat din Marea Baltică.
    Un informatician german a contestat teoriile binecunoscute ale unei Atlantide scufundate şi a susţinut că misteriosul oraş s-ar fi aflat într-o zonă din apropierea ţărmului, în Maroc.
    Fenomenul de descărcare de hidraţi de gaz, care a dus la formarea de cratere în Siberia, stă probabil şi la baza dispariţiei navelor şi avioanelor din Triunghiului Bermudelor, spun oamenii de ştiinţă.
    Un grup de arheologi au redescoperit o insulă uitată în apropiere de coasta de vest a Turciei, insulă unde se crede că ar fi fost legendarul oraş Canae.
    O interdicţie la nivel european a pigmenţilor de cadmiu în vopsele acrilice, ulei şi acuarelă este în curs de examinare şi ar putea fi pusă în aplicare în termen de doi ani. Aceasta ar schimba radical paletele artiştilor, deoarece pigmenţilor de înlocuire le lipseşte vitalitatea culorilor cu cadmiu.
    Amelia Earhart a fost prima femeie pilot care a reuşit să traverseze Atlanticul. În 1937, încercarea de a înconjura lumea, o premieră pentru o femeie, nu a reuşit, avionul său dispărând de pe radare la 2 iulie.