Nutriţie / Dieta |
Nucile, sănătoase prin schimbarea bacteriilor intestinale
GH. MĂNOIU | 1 MAI 2023
Cercetătorii de la LSU Health New Orleans School of Medicine, Louisiana, Statele Unite, au descoperit că introducerea nucilor în dietă schimbă componenţa bacteriilor din intestin, ceea ce sugerează un nou mod în care nucile pot contribui la o mai bună sănătate.
Nucile au fost numite "super-aliment"deoarece sunt bogate în acizi graşi omega-3, acid alfa-linolenic şi fibre, şi conţin una dintre cele mai mari concentraţii de antioxidanţi.
Consumul de nuci a fost asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare, o creştere mai lentă a tumorilor la animale şi îmbunătăţirea sănătăţii creierului.
Echipa de cercetare a adaugat nuci la dieta unui grup de animale de laborator. Dieta altui grup nu conţinea nuci. Apoi au măsurat tipurile şi numărul de bacterii intestinale în colonul descendent şi au comparat rezultatele.
Ei au descoperit că în grupul care a consumat nuci, cantitatea şi tipurile de bacterii s-au schimbat, ca şi capacitatea funcţională a bacteriilor.
Cercetătorii au raportat o creştere semnificativă a bacteriilor benefice cum ar fi Lactobacillus, asociate în mod obişnuit cu probioticele, sugerând că nucile pot acţiona ca probiotice.
Probioticele sunt substanţe dietetice care promovează în mod selectiv numărul şi activitatea bacteriilor benefice.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că remodelarea comunităţii microbiene a intestinului, prin adaugarea de nuci la dietă, sugerează un nou mecanism fiziologic pentru îmbunătăţirea sănătăţii.