Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    O aplicaţie colectează sunetele produse de COVID-19

    O aplicaţie, folosită pentru a colecta date pentru algoritmi de învăţare automată, care ar putea detecta automat dacă o persoană suferă de COVID-19 analizând sunetul vocii, respiraţia şi tusea, a fost lansată de cercetători de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie.



    SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Foto: NIAID-RML


    Deoarece COVID-19 este o afecţiune respiratorie, sunetele emise de persoanele bolnave - vocea, respiraţia şi tusea - sunt foarte specifice.

    Un set mare de date va fi util în dezvoltarea algoritmilor de învăţare care ar putea fi folosiţi pentru detectarea automată a afecţiunii.

    Aplicaţia COVID-19 Sounds colectează informaţii demografice şi medicale de bază de la utilizatori, precum şi mostre de voce, probe de respiraţie şi tuse prin microfonul telefonului.

    Aplicaţia va întreba, de asemenea, utilizatorii dacă s-au testat pozitiv pentru coronavirus.

    În plus, aplicaţia va colecta un eşantion de localizare grosieră. Aplicaţia nu va urmări utilizatorii şi va colecta date despre locaţie o singură dată când utilizatorii o folosesc în mod activ.

    Datele vor fi stocate pe serverele universităţii şi vor fi utilizate exclusiv în scopuri de cercetare. Aplicaţia nu va oferi niciun sfat medical.

    După ce şi-a încheiat analiza iniţială a datelor colectate de aplicaţie, echipa va trimite setul de date altor cercetători. Setul de date ar putea ajuta la cunoașterea evoluţiei bolii.

    Aplicaţia COVID-19 Sounds este acum disponibilă ca aplicaţie web pentru browserele Chrome şi Firefox. Versiunile pentru Android şi iOS vor fi disponibile în curând.

    29 IANUARIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un program al HarvestPlus, care a ajutat agricultorii din Mozambic să crească culturile de cartofi dulci, bogaţi în vitamina A, a redus rata de diaree la copii cu 40 până la 50 de procente, conform unui studiu realizat la International Food Policy Research Institute.
    Un recent studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Illinois, Statele Unite, a constatat că acizi graşi mononesaturaţi, o clasă de substanţe nutritive găsite în uleiurile de măsline, nuci şi avocado, influenţeză inteligenţa.
    Persoanele care iau antibiotice o perioadă lungă de timp sunt mai predispuse să dezvolte polipi intestinali, care pot fi un precursor al cancerului intestinal.
    Cercetatorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis au descoperit ca nanoparticule care transporta o toxina gasita in veninul de albine poate distruge virusul imunodeficientei umane (HIV), lasand in acelasi timp celulele din jur nevatamate.
    Un studiu al cercetatorilor de la University of California, Los Angeles School of Medicine arata ca o dieta bazata constant pe un nivel ridicat de fructoza incetineste creierul, impiedica memorarea si invatarea. Intr-o prima faza, acizii grasi omega 3 pot contracara perturbarile.
    Un nou studiu de la Northwestern University din Chicago arată că momentul, intensitatea şi durata expunerii la lumina din timpul zilei, sunt legate de greutatea corporală. Persoanele care au fost expuse la lumina dimineţii au avut un indice de masă corporală semnificativ mai mic decât cei care aveau cea mai mare parte a expunerii lor la lumina din partea a doua a zilei.