Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
O enzimă din fructul de papaya protejează pacienţii cu boala celiacă
Oamenii de ştiinţă, de la compania biofarmaceutică Glutage din Australia, au dezvoltat un comprimat care reduce efectele bolii celiace.
Tableta, care conţine o enzimă din fructul de papaya, se ia înainte de masă şi protejează pacienţii cu boala celiacă, o tulburare autoimună care afectează intestinul subţire, de problemele de sănătate asociate cu ingerarea de gluten.
Studiile clinice efectuate au relevat faptul că tableta este capabilă de a atenua simptomele celiace în curs de desfăşurare la pacienţii care au menţinut o dietă fără gluten.
Ea ar putea proteja pacienţii împotriva leziunilor mucoasei stomacului, precum şi împotriva afecţiunilor cronice ale pielii, asociate cu boala.
Pilula nu înlocuieşte dietele fără gluten, dar oferă o siguranţă împotriva celor două tipuri de probleme comune ale pacienţilor cu boala celiacă.
Este vorba de efectul toxic direct al glutenului, care lezează mucoasa intestinului subţire şi, odată ce aceasta este deteriorată, accesul componentelor moleculei de gluten în interiorul mucoasei intestinului şi inducerea unui atac imun la propriul corp.
Componentele de gluten care provoacă aceste două efecte sunt diferite părţi ale moleculei de gluten, iar această enzimă din fructul de papaya pare să le vizeze pe ambele.