Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    O farfurie de cereale integrale pe zi poate prelungi viaţa

    Un studiu realizat la Universitatea Harvard arată că persoanele care au consumat aproximativ 34 grame de cereale integrale pe 1000 kcal/zi au redus riscul de deces prematur cu 17%.



    Câmp de quinoa în Bolivia.


    Beneficiile nu au depins de vârstă, de indicele de masă corporală, de câtă mişcare făceau cei aproape 400000 de participanţi la studiu, sau de consumul de tutun.

    Bogată în fibre, minerale şi antioxidanţi, quinoa, consumată la nivelul unui bol pe zi, reduce riscul de mortalitate legată de boli cronice, cum ar fi cancerul, bolile de inimă, diabetul şi bolile respiratorii.

    De fapt, toate cerealele integrale, grâul şi ovăzul, s-au dovedit a fi benefice, contracarând boala şi păstrând organele sănătoase.

    Echipa de cercetători consideră că cerealele integrale au proprietăţi anti-inflamatorii.

    Cerealele integrale, în care rămân tărâţele şi germenii, conţin cu 25 la sută mai multe proteine ​​decât cerealele rafinate, cum ar fi cele din care se fac faina albă, pastele şi orezul alb.

    Studii anterioare au arătat că cerealele integrale cresc densitatea minerală osoasă, scad tensiunea arterială, promovează bacteriile intestinale sănătoase şi reduc riscul de diabet zaharat.

    O fibră specială găsită doar în ovăz, numită beta-glucan, scade colesterolul şi poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă.

    Un compus bioactiv numit avenanthramida opreşte formarea de grăsime în artere.

    Extrem de populară în ultimii ani, quinoa, numită uneori orezul incaşilor, contrar credinţei populare, nu este o cereală, ci o plantă din familia Chenopodiaceae, precum sfecla şi spanacul.

    24 APRILIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un nou studiu, desfăşurat pe o perioadă de cinci ani la Universitatea din Barcelona, asupra aşa-numitei diete mediteraneene, arată că uleiul de măsline, nucile, fasolea, peştele, carnea albă, fructele, legumele şi... un pahar de vin pe zi sunt ingredientele unei inimi sănătoase.
    Consumul de peşte cel puţin de două ori pe săptămână poate reduce semnificativ durerea şi inflamaţia asociată cu poliartrita reumatoidă, conform unui recent studiu realizat la Brigham and Women's Hospital în Boston, Statele Unite.
    Consumarea unei sticle de apă înainte de fiecare masă a permis voluntarilor să piardă în medie, 4,3 kilograme, în douăsprezece săptămâni.
    Un studiu al cercetătorilor de la University of Wyoming's School of Pharmacy arată că ardeiul iute, prin substanţa care îi dă iuţeala, capsaicina, poate combate obezitatea prin stimularea arderilor energetice şi prin transformarea grăsimii albe în grăsime maro.
    Substanţele pe care le ingerăm prin intermediul hranei determină comportamentul nostru şi modul în care experimentăm mediu înconjurător. Cercetători de la Leiden University şi University of Amsterdam au efectuat un studiu asupra efectului pe care îl are un compus ce se găseşte în unele alimente, numit tirozină, asupra capacităţii de a opri rapid o activitate.
    Bacteriile bune din intestin fac din ciocolata neagră un aliment bun pentru inimă. Cacaoa fermentează în intestine şi formează compuşi cu efect antiinflamator pentru sistemul circulator.