Nutriţie / Dieta |
O farfurie de cereale integrale pe zi poate prelungi viaţa
Un studiu realizat la Universitatea Harvard arată că persoanele care au consumat aproximativ 34 grame de cereale integrale pe 1000 kcal/zi au redus riscul de deces prematur cu 17%.
Beneficiile nu au depins de vârstă, de indicele de masă corporală, de câtă mişcare făceau cei aproape 400000 de participanţi la studiu, sau de consumul de tutun.
Bogată în fibre, minerale şi antioxidanţi, quinoa, consumată la nivelul unui bol pe zi, reduce riscul de mortalitate legată de boli cronice, cum ar fi cancerul, bolile de inimă, diabetul şi bolile respiratorii.
De fapt, toate cerealele integrale, grâul şi ovăzul, s-au dovedit a fi benefice, contracarând boala şi păstrând organele sănătoase.
Echipa de cercetători consideră că cerealele integrale au proprietăţi anti-inflamatorii.
Cerealele integrale, în care rămân tărâţele şi germenii, conţin cu 25 la sută mai multe proteine decât cerealele rafinate, cum ar fi cele din care se fac faina albă, pastele şi orezul alb.
Studii anterioare au arătat că cerealele integrale cresc densitatea minerală osoasă, scad tensiunea arterială, promovează bacteriile intestinale sănătoase şi reduc riscul de diabet zaharat.
O fibră specială găsită doar în ovăz, numită beta-glucan, scade colesterolul şi poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă.
Un compus bioactiv numit avenanthramida opreşte formarea de grăsime în artere.
Extrem de populară în ultimii ani, quinoa, numită uneori orezul incaşilor, contrar credinţei populare, nu este o cereală, ci o plantă din familia Chenopodiaceae, precum sfecla şi spanacul.