Ştiri / Spaţiu |
O insulă misterioasă pe Titan
GH. MĂNOIU | 12 IULIE 2014
Sonda Cassini a luat imagini cu o insulă pe Ligeia Mare, una dintre mările de metan şi etan de pe Titan, în timpul unei treceri pe lângă luna lui Saturn, dar aceasta dispăruse în momentul următoarei treceri.
Aisberguri, valuri şi gaze barbotate în sus de pe fundul mării, mai degrabă decât o insulă vulcanică, sunt posibile explicaţii ale fenomenului, spun oamenii de ştiinţă.
Titan este unul dintre locurile extraordinare din sistemul solar. Este presărată cu dune de hidrocarburi, lacuri alimentate de râuri de metan lichid şi etan. Atmosfera este groasă, cu aerul plin de cianuri letale.
Titan funcţionează pe un ciclu de 30 de ani şi regiunea de nord a Lunii este de aşteptat să devină un loc mai dinamic pe măsură ce se apropie solstiţiul de vară din mai 2017. Acum este la jumătatea drumului între echinocţiul de primăvară din august 2009, la începutul primăverii şi solstiţiul de vară, la începutul verii. Este aproximativ ceea ce ar fi la noi începutul lunii mai.
Cum pe Titan se apropie vara, mai multă energie solară va ajunge în emisfera nordică. Vânturile devin mai puternice, provocând o creştere a valurilor, o explicaţie pentru fenomenul dinamic observat.
Mările şi lacurile de pe Titan sunt umplute cu metan şi etan. Acestea sunt gaze pe Pământ, dar la temperaturile de pe Titan de -180C, ele există în stare lichidă. Icebergurile pe Titan ar trebui să fie făcute dintr-un amestec congelat de metan şi etan.
O altă explicaţie este că sonda Cassini a capturat barbotarea la suprafaţă de la o aerisire vulcanică submarină. Metanul abundent în atmosfera lui Titan trebuie să fie alimentat continuu, deoarece molecula poate exista doar pentru o perioadă scurtă de timp înainte de a fi distrusă de razele UV. Activitatea vulcanică pe Titan rămâne unul dintre cei mai buni candidaţi pentru sursa de metan.