Ştiri / Ştiinţă |
O lume dispărută descoperită în Peninsula Cape York din Australia
O expediţie în zona muntoasă din Cape Melville, Peninsula Cape York, Australia de nord-est, a dus la descoperirea a trei specii de vertebrate noi. Nu sunt chiar dinozaurii din „O lume dispărută” a lui Conan Doyle, dar a găsi ceva nou în Australia, o ţară considerată complet explorată, este într-adevăr remarcabil!
Dr Conrad Hoskin de la Universitatea James Cook şi Dr. Tim Laman cercetător la Universitatea Harvard au format o echipă şi au plecat în expediţie într-o zonă inaccesibilă din munţi, un platou înconjurat de ziduri înalte de sute de metri formate din bolovani de granit negru, mari cât o maşină sau cât o casă, îngrămădiţi unul peste altul.
Zona din jur fusese explorată, dar pădurea tropicală de pe platou, inaccesibilă, nu fusese atinsă. A apărut în fotografiile luate din satelit şi a stârnit curiozitatea cercetătorilor.
În câteva zile, ei au descoperit trei specii de vertebrate foarte diferite de cele cunoscute: o şopârlă gecko care are o coada ca o frunză, o şopârlă aurie, o broască ce îşi face locuinţa între bolovani, şi alte specii interesante ce pot fi noi pentru ştiinţă.
Şopârla gecko Saltuarius eximius, stă ascunsă între bolovani pe timpul zilei şi noaptea, bine camuflată, iese la vânătoare pe pietre sau copaci. Are ochii mari, corpul şi membrele foarte lungi şi subţiri.
Şopârla aurie Saproscincus Saltus, este lungă, subţire, dar activă pe timp de zi şi sare pe bolovani să vâneze insecte.
Broasca Cophixalus petrophilus, mică, iubitoare de pietre, trăieşte în labirintul de bolovani, unde este rece şi umed. Când plouă, iese la uprafaţă pentru a căuta hrană.
Platoul înalt din Cape Melville este o insulă tropicală bine izolată într-o pădure caldă, uscată. Speciile găsite acolo au trăit complet izolate de mii de ani şi sunt probabil relicve din vremurile când în Australia pădurile tropicale erau mult mai întinse.
GH. MANOIU | 31 OCTOMBRIE 2013