Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    O minge de foc din spaţiu s-a prăbuşit în Atlantic

    O mare minge de foc din spaţiu s-a prăbuşit în Atlantic la începutul acestei luni.



    Meteor (arhivă).


    Meteoritul, foarte luminos, a explodat în aer la aproximativ 1000 kilometri de coasta Braziliei pe 6 februarie 2016, eliberând o energie echivalentă a 13000 tone de TNT, la fel ca prima bombă atomică care a explodat la Hiroshima, dar de 40 de ori mai mică decât a fenomenului Chelyabinsk.

    Bolidul de deasupra Atlanticului, care măsura în jur de şapte metri, a intrat în atmosfera Pământului cu o viteză de 67000 kilometri pe oră şi a explodat la o înălţime de 30 kilometri.

    In medie, 100 tone de material meteoritic cad pe Pământ în fiecare zi. Multe dintre obiectele care cad sunt prea mici pentru a provoca un impact, iar obiectele mai mari se dezintegrează la viteze de 10 până la 100 km pe secundă, resturile arzând înainte de a ajunge la sol.

    24 FEBRUARIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Sonda Cassini a luat imagini cu o insulă pe Ligeia Mare, una dintre mările de metan şi etan de pe Titan, în timpul unei treceri pe lângă luna lui Saturn, dar aceasta dispăruse în momentul următoarei treceri.
    Fragmente dintr-o cometă au explodat peste sudul Spaniei luminând cerul ca o lună plină.
    Telescopul spaţial Hubble a descoperit o nouă lună ce orbitează planeta Neptun. Luna, numită S/2004 N 1, cu puţin peste 19 km în diametru, este cea mai mică dintre cei 14 sateliţi ai planetei. Este atât de mică, incât a scăpat sondei spaţiale Vozager 2 care a trecut în 1989 pe lângă Neptun şi a fotografiat în amănunt sistemul de luni şi inele.
    Sonda Dawn, care survolează planeta pitică Ceres, cel mai mare corp ceresc din centura principală de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, a oferit mai multe indicii despre petele luminoase misterioase şi a dezvăluit existenţa unui vârf în formă de piramidă într-un peisaj relativ plat.
    Un asteroid destul de mare, care, dacă ar lovi planeta noastră ar genera un dezastru, se îndreaptă spre Pământ, dar va trece la 25 de milioane de kilometri, o distanţă mică la standardele spaţiului.
    In noaptea de 5 spre 6 mai, Luna s-a aflat la cea mai mica distanta de Pamant, fenomen numit Luna la perigeu. Acest fenomen a coincis cu faza de Luna Plina, care se produce o data la 29,5 zile. Simultaneitatea acestor doua fenomene, perigeu si Luna Plina, se produce o data pe an. Luna a mai fost la aceasta distanta de Pamant doar de cinci ori in ultimii 60 de ani, in anii 1955, 1974, 1992, 2005 şi 2011.