Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    O mini-perioadă glaciară ar putea veni în 15 ani

    Pământul s-ar putea confrunta cu o mini-perioadă glaciară începând cu 2030, datorită modificărilor din ciclurile de activitate ale Soarelui.



    Soarele văzut de NuSTAR.


    Conform oamenilor de ştiinţă britanici de la Northumbria University, activitatea solară se va reduce cu 60% între 2030 şi 2040, rezultând o mini-perioadă glaciară, similară cu cea care a lovit planeta între anii 1645 şi 1715.

    În această perioadă, numită Mica Epocă de Gheaţă, iernile erau deosebit de dure şi verile foarte scurte în Europa şi America de Nord.

    Noul model ştiinţific este calculat prin efectul dynamo a două straturi de materie din care este compus Soarele.

    Cercetătorii au constatat că două valuri magnetice provin din două straturi diferite de material din interiorul Soarelui. Ambele au o frecvenţă de aproximativ unsprezece ani, deşi sunt puţin diferite şi sunt uneori decalate.

    În timpul ciclului, undele fluctueaza între emisferele nordică şi sudică ale Soarelui. Prin combinarea efectelor undelor şi compararea acestora cu datele reale ale ciclului actual al Soarelui, modelul are o precizie de 97%.

    14 IULIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu recent sugerează că elefanţii, deja cunoscuţi ca fiinţe inteligente, înţeleg pericolele care vin din partea oamenilor. Ei fac diferenţa între diferitele limbaje umane şi se îndepărtează de cele considerate o ameninţare.
    Rămăşiţele unui mamut care ar putea avea circa 20000 de ani au fost descoperite într-un şantier de construcţii din cantonul Zug, în centrul Elveţiei.
    Cercetătorii de la Yunnan University şi University of Arizona au descoperit cel mai vechi sistem cardiovascular găsit vreodată într-o fosilă a unui artropod, animal asemănător cu un crevete, care trăia în mări.
    Un studiu realizat la Scott Polar Research Institute al Universităţii Cambridge, a descoperit două lacuri subglaciare la 800 metri sub suprafaţa calotei glaciare din Groenlanda.
    Oamenii de ştiinţă au gasit în India cele mai vechi plante fosilizate, care seamănă cu algele roşii, vechi de 1,6 miliarde de ani.
    Torvosaurus gurneyi, cel mai mare prădător terestru descoperit în Europa, avea 10 metri lungime, era un therapod care stătea pe două picioare şi avea dinţi ascuţiţi de 10 cm lungime. Craniul avea 1,2 metri lungime. A trăit acum 150 de milioane de ani, în timpul perioadei Jurassic şi a fost în fruntea piramidei trofice.