Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    O noua centura de radiatii in jurul Pamantului


    Misiunea NASA de studiere a centurilor Van Allen, Van Allen Probes, doua sonde lansate pe 30 august 2012, a descoperit o a treia centura de radiatii in jurul Pamantului, necunoscuta pana acum.



    Foto: NASA


    Observatiile anterioare au stabilit existenta a doua astfel de centuri de radiatii in jurul Pamantului, dar detectoarele de particule de la bordul sondelor au aratat existenta unei a treia centuri tranzitorii, intre cele doua cunoscute, dezvaluind totodata existenta unor structuri si procese neasteptate in aceste zone ale spatiului.

    Beneficiind de un telescop nou de inalta rezolutie, Relativistic Electron Proton Telescope, cercetatorii au observat existenta a trei regiuni distincte cu o a doua regiune goala intre ele, ce apare periodic.

    Tehnologiile noi au permis sa se vada cum sunt populate centurile cu particule incarcate, au aratat natura dinamica si variabila a centurilor de radiatii si ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine cum sunt influentate de furtunile solare.

    Centurile de radiatii, denumite dupa cel ce le-a descoperit acum 55 de ani, James Van Allen, sunt regiuni din spatiu, bogate in particule incarcate electric, ce sunt afectate de activitatea solara si de alte evenimente din spatiu.

    Ele se pot largi in cazul furtunilor solare, creind probleme comunicatiilor si satelitilor, ca si astronautilor aflati in spatiu. Astfel de centuri de radiatii exista si la alte planete din sistemul solar, Uranus, Neptun.

    GH. MANOIU | 3 MARTIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Studiile anterioare au sugerat că Tyrannosaurus rex ar fi putut alerga cu viteze extraordinare, dar un nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Manchester consideră că mărimea şi greutatea dinozaurilor au făcut alergarea imposibilă, deoarece picioarele s-ar fi îndoit şi s-ar fi rupt sub presiunea greutăţii lor.
    Este posibil ca delfinii, şi nu elefanţii, să aibă cea mai bună memorie din lumea animală. Într-un nou studiu, oamenii de ştiinţă spun că delfini ţinuţi în captivitate au demostrat capacitatea de a recunoaşte sunetele emise de un fost partener de bazin după ce au fost despărţiţi mai mult de 20 de ani.
    Oamenii preferă astazi recompensele imediate în faţa celor pe termen lung. Această tendinţă de a elimina interesul pentru viitor, contribuie la problemele zilelor noastre, individuale şi sociale. Cel puţin aşa arată un studiu, efectuat de neurologi şi psihologi de la VU University din Amsterdam, care demonstrează că natura îi face pe oameni mai puţin impulsivi.
    Cercetătorii francezi au ajuns mai aproape de rezolvarea enigmei oamenilor mici, ale căror oase fosilizate au fost găsite pe o insulă indoneziană.
    Pentru prima dată s-au descoperit intr-un cimitir de dinozauri în situl Kulinda, pe malurile râului Olov din regiunea Transbaikal, dinozauri ierbivori cu pene şi solzi. Până acum, doar dinozaurii carnivori se credea că au avut pene.
    O nouă specie de dinozaur acoperit în întregime cu pene, cu o coadă extrem de lungă, a fost descoperită în Jehol, provincia Liaoning din nord-estul Chinei, întărind teoria că zborul a existat înainte de apariţia păsărilor.