Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    O nouă insulă a apărut în Pacificul de Sud

    O nouă insulă s-a format în Pacificul de Sud, după erupţia unui vulcan subacvatic la 45 kilometri nord-vest de Nuku'alofa, capitala statului Tonga.



    Hunga Tonga în decembrie 2014.


    Insula, cu o lungime de 500 metri, s-a format după erupţia vulcanului Hunga Tonga, care a început în luna decembrie 2014.

    Oamenii de ştiinţă au spus că insula este extrem de instabilă şi periculoasă pentru vizitatori, fiind formată din fragmente de magmă şi puţine sedimente. Acest lucru o face vulnerabilă la valuri şi la curenţii oceanici. Totuşi, localnicii au debarcat aici şi au declarat că pare destul de solidă, dar este foarte cald pe ea.

    Vulcanul, al cărui nume complet este Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, a erupt pentru a doua oară în cinci ani, în 19 decembrie 2014. Este un vulcan situat sub apă, între două insule mici, rămăşiţe ale unei căldări vulcanice. Autorităţile au stabilit o zonă de protecţie de 20 kilometri în jurul vulcanului, pentru a feri vizitatorii de fragmente de rocă, cenuşă şi ploaie acidă.

    17 MARTIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Inginerii care lucrau la un cablu de alimentare cu electricitate au găsit epava unui submarin german din Primul Război Mondial în largul coastelor Scoţiei. Este probabil vorba de UB-85, despre care se spune că a fost atacat de un monstru marin imens, înainte ca echipajul să fie capturat de englezi.
    Vulcanul Rokatenda, din insula Palue, Indonezia, care a a început să erupă în prima parte a lui august 2013, a trimis pană acum în aer nori de cenuşă fierbinte, a distrus case şi a ucis cel puţin cinci persoane. Sute de evacuaţi de pe insulă suferă de infecţii acute ale tractului respirator din cauza cenuşei inhalate.
    Mai mult de 50 milioane euro în monede de aur şi bijuterii s-ar putea găsi într-o epavă veche, scufundată acum sute de ani, descoperită recent în largul coastelor Finlandei.
    Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul centralei nucleare deteriorate Fukushima, a prezentat pentru prima oară, imagini din interiorul incintei reactorului 1, unde există o radioactivitate fenomenală.
    Elveţia a anunţat că şi-ar dori ca tradiţiile profunde ale ţării, cum ar fi yodelingul şi orologeria de precizie, să fie înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Yodelerul este un tip de cântec şi de comunicare, care combină cuvinte cu sunete. S-a dezvoltat în special în zonele alpine din Elveţia, Austria şi Germania, cu precădere în Tirol (vezi audio).
    Epava unei nave mari de acum un secol, a fost descoperită scufundată în Marea Ioniană, in sudul Albaniei. Experţii consideră că nava ar fi putut fi utilizată într-o operaţie militară în Primul Război Mondial şi pare să fi fost lovită în timp ce naviga în apropiere de zona Karaburun.