Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    O nouă pistă împotriva cancerului

    Cercetătorii de la Universitatea din Leuven, Belgia, au descoperit că lipsa de oxigen în celulele tumorale favorizează creşterea cancerului, pe când un aport crescut de oxigen face ca aceste celule să fie mai puţin sensibile la proliferare.



    O nouă pistă în lupta împotriva cancerului.


    Ei au arătat, pe baza unui studiu făcut pe 3000 de pacienţi cu tumori, că lipsa de oxigen joacă un rol important în hipermetilare, un proces care determină creşterea excesivă a celulelor canceroase şi care se declanşează în jumătate din cazuri.

    Acest mecanism a fost demonstrat în cazul cancerului de sân, în tumori ale vezicii urinare, intestine, cap, gât, rinichi, plămân şi uter.

    În al doilea rând, oamenii de ştiinţă au investigat dacă aportul de oxigen poate preveni dezvoltarea cancerului, ipoteză care pare corectă.

    Experimentele efectuate pe animale, în laborator, au arătat că este suficient să se normalizeze alimentarea cu sânge şi, prin urmare, cu oxigen a tumorilor, pentru a opri procesul de hipermetilare.

    Aceste descoperiri duc câtre o pistă nouă în cercetarea cancerului şi în dezvoltarea de noi tratamente împotriva acestuia.

    20 MARTIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Columbia, Statele Unite, au descoperit că amintirile animalelor de laborator cu boala Alzheimer pot fi recuperate prin stimulare optogenetică, adică prin utilizarea luminilor.
    O abordare promiţătoare pentru controlul colonizării bacteriene cu Staphylococcus aureus la oameni - folosind un probiotic în loc de antibiotice - a fost sigură şi foarte eficientă într-un studiu clinic de fază 2.
    Cercetătorii de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, au descoperit că virusurile sunt mai periculoase atunci când îşi infectează victimele dimineaţa.
    În urma celui mai mare studiu efectuat până în prezent, s-a constatat că administrarea de suplimente cu vitamina B12 şi acid folic nu pare să micşoreze riscul de a dezvolta demenţa la persoanele sănătoase.
    Inginerii de la Universitatea Purdue, din Statele Unite, au creat o metodă de tratament cu laser care ar putea transforma orice suprafaţă metalică într-un ucigaş rapid de bacterii, doar oferind suprafeţei metalului o textură diferită.
    Oamenii de ştiinţă, din 39 de națiuni, atrag atenţia asupra efectelor nocive asupra sănătăţii ale radiaţiilor telefoanelor mobile care dau cancer, modificări genetice şi de reproducere, precum şi probleme de învăţare şi deficite de memorie.