Ştiri / Spaţiu |
O nouă planetă ar putea susţine viaţa
Astronomii au descoperit o exoplanetă care orbitează o stea pitică roşie, la 40 de ani-lumină de Pământ, care ar putea fi cel mai potrivit loc pentru a căuta semne de viaţă dincolo de sistemul nostru solar.
Planeta recent descoperită a fost numită LHS 1140b şi orbitează în zona locuibilă, în jurul unei stele numită LHS 1140, o stea pitică roşie din constelaţia Cetus.
Stelele pitice roşii sunt mult mai mici şi mai reci decât Soarele şi, deşi LHS 1140b este de zece ori mai aproape de steaua sa decât este Pământul de Soare, ea primeşte de la steaua sa doar aproximativ jumătate din lumina primită de Pământ.
Se află în mijlocul zonei locuibile şi o orbită completă o face în 25 de zile.
Pentru a susţine viaţa aşa cum o ştim noi, o planetă trebuie să aibă apă lichidă la suprafaţă şi să-şi poată păstra atmosfera.
Când stelele pitice roşii sunt tinere, ele emit radiaţii care pot fi dăunătoare atmosferelor planetelor care le orbitează. În acest caz, dimensiunea mare a planetei înseamnă că un ocean de magmă ar fi existat pe suprafaţa sa timp de milioane de ani.
Acest ocean viu de lavă ar putea elibera abur în atmosferă mult timp după ce steaua s-a liniştit la strălucirea curentă, umplând planeta cu apă.
Astronomii estimează că vârsta planetei nou descoperite este de cel puţin cinci miliarde de ani.
De asemenea, ei au dedus că are un diametru de 1,4 ori mai mare decât Pământul, aproape 18000 kilometri.
Dar, cu o masă de aproximativ şapte ori mai mare decât Pământul şi deci cu o densitate mult mai mare, exoplaneta este probabil făcută din stâncă cu un nucleu dens de fier.