Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    O plantă care mănâncă nichel descoperită în Filipine

    GH. MĂNOIU | 28 OCTOMBRIE 2023

    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Filipine au descoperit o plantă denumită Rinorea niccolifera din familia Violaceae, care poate absorbi din sol cantităţi mari de nichel fără a se otrăvi.



    Nichel. Foto: Alchemist-hp/Wikipedia


    Frunzele plantei pot absorbi de aproape 1000 de ori mai mult nichel decât poate depozita în condiţii de siguranţă altă plantă.

    Hiperacumularea de nichel este un fenomen rar şi doar 0,5-1% dintre speciile native de plante de pe solurile bogate în nichel au această capacitate.

    În toată lumea există doar 450 de specii cu această trăsătură neobişnuită.

    Planta a fost descoperită în partea de nord a insulei Luzon, o zonă cunoscută pentru solurile bogate în metale grele.

    O plantă ca Rinorea niccolifera poate fi utilizată pentru a elimina materialele metalice periculoase dintr-un ecosistem poluat.

    Când planta a absorbit o cantitate semnificativă de metal poate fi recoltată pentru valorificare comercială.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un dinozaur Nodosaurus mumificat a fost extras dintr-o rocă, cu pielea şi măruntaiele intacte, cu capul acoperit cu plăci de tip ţiglă şi o patină gri pe pielea fosilizată.
    Paleontologii de la Universidad Nacional de Educación a Distancia şi Universidad Autónoma de Madrid au descoperit scheletul parţial fără craniu al unui dinozaur necunoscut anterior, care avea o cocoaşă înaltă pe spate, asemănătoare cu cea a unui dromader.
    Oamenii de ştiinţă de la Norwegian Veterinary Institute au antrenat cai pentru a atinge o placă cu botul, dacă vor să fie acoperiţi cu o pătură. Cererile cailor s-au potrivit cu vremea, ceea ce sugerează că nu a fost o alegere întâmplătoare.
    Cercetătorii de la Universităţile Davis şi Berkeley din California, Statele Unite, au descoperit că plantele de floarea-soarelui au legate genele lor de creştere la un ceas intern, pentru a urmări Soarele în timpul zilei, pe măsură ce cresc.
    După mai multe luni de investigaţii, cercetătorii europeni au îngropat în cele din urmă teoria pe care fizicienii americani o anunţaseră în martie 2014, privind detectarea vibraţiilor Big Bang-ului.
    Oamenii de ştiinţă au găsit cel mai mare crater de asteroid din lume în bazinul Warburton din centrul Australiei. Asteroidul a lovit cu peste 300 milioane ani în urmă, cu efecte devastatoare şi a făcut un crater cu un diametru de peste 400 kilometri.