Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    O porţie zilnică de fasole, mazăre, năut sau linte reduce colesterolul rău

    GH. MĂNOIU | 23 APRILIE 2022

    Un studiu făcut de cercetătorii de la St. Michael’s Hospital din Canada arată că, prin consumarea unei porţii pe zi de fasole, mazăre, năut sau linte, se poate reduce semnificativ colesterolul rău şi, pe termen lung, riscul de boli cardiovasculare.



    Diferute tipuri de fasole la piaţa din Kathmandu, Nepal.Foto: Lavenderstreak/Wikimedia Commons.


    Prin consumul acestei porţii zilnice, reducerea de colesterol rău sau LDL cum mai este cunoscut, ar fi de 5 procente. Asta înseamnă o reducere a riscului de boli cardiovasculare de 5-6 procente.

    O porţie de leguminoase înseamnă 130 grame sau trei sferturi de cană.

    Leguminoasele au un indice glicemic scăzut, adică sunt alimente ce se descompun încet şi nu solicită pancreasul să elibereze multă insulină dintr-odată.

    Cel care le consumă are tendinţa să reducă sau să înlocuiască consumul de proteine animale, ca şi de grăsimi rele, cum sunt cele trans.

    În timpul studiului, dintre participanţi, bărbaţii au avut o reducere mai mare a colesterolului LDL decât femeile.

    Unii participanţi la studiu au raportat deranjamente stomacale, cum ar fi balonare, gaze, diaree sau constipaţie, dar simptomele s-au diminuat în timp.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de stiinţă au descoperit cum poţi să slăbeşti fără să ţii cură de slăbire - este suficient să înlocuieşti alimentele cu conţinut ridicat de grăsimi, cu versiunile sărace în grăsimi ale aceloraşi alimente.
    Un recent studiu realizat la Oregon State University din Statele Unite sugerează că cea mai bună mâncare pentru sănătate este cea făcută la domiciliu.
    Un studiu realizat de cercetătorii de la Los Angeles Biomedical Research Institute a confirmat că extractul de usturoi reduce acumularea de plăci şi previne formarea unora noi în artere, ajutând la prevenirea progresiei bolilor de inima.
    O dietă în stil mediteranean, bogată în legume, nuci, peşte şi uleiuri, este mai bună în tratarea bolilor de inimă, decât medicamentele care scad colesterolul, conform unui studiu realizat la Neuromed Institute din Italia.
    Un nou studiu arată cum consumul a cel puţin o porţie de peşte pe săptămână scade, la unele persoane, riscul de a dezvolta Alzheimer.
    Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit de ce brânza elveţiană are găuri în ea. Totul pare să pornească de la cât de murdare sunt găleţile atunci când se colectează laptele.