Nutriţie / Dieta |
O porţie zilnică de fasole, mazăre, năut sau linte reduce colesterolul rău
GH. MĂNOIU | 23 APRILIE 2022
Un studiu făcut de cercetătorii de la St. Michael’s Hospital din Canada arată că, prin consumarea unei porţii pe zi de fasole, mazăre, năut sau linte, se poate reduce semnificativ colesterolul rău şi, pe termen lung, riscul de boli cardiovasculare.
Prin consumul acestei porţii zilnice, reducerea de colesterol rău sau LDL cum mai este cunoscut, ar fi de 5 procente. Asta înseamnă o reducere a riscului de boli cardiovasculare de 5-6 procente.
O porţie de leguminoase înseamnă 130 grame sau trei sferturi de cană.
Leguminoasele au un indice glicemic scăzut, adică sunt alimente ce se descompun încet şi nu solicită pancreasul să elibereze multă insulină dintr-odată.
Cel care le consumă are tendinţa să reducă sau să înlocuiască consumul de proteine animale, ca şi de grăsimi rele, cum sunt cele trans.
În timpul studiului, dintre participanţi, bărbaţii au avut o reducere mai mare a colesterolului LDL decât femeile.
Unii participanţi la studiu au raportat deranjamente stomacale, cum ar fi balonare, gaze, diaree sau constipaţie, dar simptomele s-au diminuat în timp.