Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    O pungă imensă de lavă sub Yellowstone

    Adânc, sub Parcul Naţional Yellowstone, din Statele Unite, unul dintre sistemele vulcanice cele mai dinamice din lume, se află un enorm rezervor, necunoscut anterior, de rocă fierbinte, topită.



    Yellowstone.


    Cercetătorii au folosit o tehnologie numită tomografie seismică pentru a obţine pentru prima dată o imagine completă a sistemul vulcanic Yellowstone, din mantaua Pământului până la suprafaţă.

    Oamenii de ştiinţă ştiau deja de o cameră de magmă largă sub Yellowstone, care a alimentat erupţii acum 2 milioane, 1,2 milioane şi 640 de mii ani.

    Noul studiu însă, dezvăluie un al doilea rezervor, mai adânc şi de 4,5 ori mai mare.

    Existenţa celei de-a doua camere de magmă nu schimbă pericolul vulcanic curent la Yellowstone.

    Rezervorul inferior de magmă se află în crusta inferioară a Pământului, la 20-45 km sub Yellowstone, cu un volum de 46000 km cubi.

    Această cameră magmatică este umplută cu piatră fierbinte, cea mai mare parte solidă şi de tip burete, cu porţiuni de rocă topită în cadrul acesteia. Circa 2 la sută din ea este complet topită.

    30 NOIEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Pentru a se proteja, unele animale îşi schimbă culoarea după culoarea mediului în care se află. Cameleonii, însă, îşi schimbă culorile în mod neobişnuit, atunci când interacţionează cu alţi semeni.
    Pământul s-ar putea confrunta cu o mini-perioadă glaciară începând cu 2030, datorită modificărilor din ciclurile de activitate ale Soarelui.
    O salamandră vie, găsită într-o peşteră din regiunea Chongqing, China, cu o lungime de aproape un metru şi jumătate şi peste 50 kilograme, ar avea vârsta de aproximativ 200 de ani.
    Un studiu recent sugerează că elefanţii, deja cunoscuţi ca fiinţe inteligente, înţeleg pericolele care vin din partea oamenilor. Ei fac diferenţa între diferitele limbaje umane şi se îndepărtează de cele considerate o ameninţare.
    Oamenii de ştiinţă cubanezi au descoperit primele fosile, pe insulă şi în Antile, datând din perioada Cretacicului. Fosilele, conservate în roci sedimentare marine din epoca Cretacică, sunt resturi de vertebrate tetrapode şi descendenţii acestora, cum ar fi amfibieni, reptile, păsări şi mamifere.
    Rămăşiţele unui mamut care ar putea avea circa 20000 de ani au fost descoperite într-un şantier de construcţii din cantonul Zug, în centrul Elveţiei.