Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    O sondă chineză va aseleniza pe Lună la jumătatea lunii decembrie


    Lansată luni 2 decembrie 2013 (duminică 17:30 GMT) la bordul unei rachete purtatoare, Long March-3B îmbunătăţită, de la Xichang Satellite Launch Center din provincia Sichuan în sud-vestul Chinei, sonda va aseleniza la jumătatea lunii decembrie pe Lună şi va fi prima navă spaţială a Chinei care va atinge lin suprafaţa unui corp extraterestru. Este şi prima sondă lunară lansată în secolul 21.


    Sonda a intrat pe orbita de transfer Pământ-Lună asa cum era programat, cu un perigeu de 200 km şi un apogeu de 380000 km.

    Roverul lunar cu şase roţi şi 140 kilograme, a fost numit „Yutu”, în traducere: Iepurele de Jad, un personaj care a zburat spre Luna într-un mit antic chinez.

    El va topografia structura şi suprafaţa lunară şi va căuta resurse naturale. Roverul va opera în Sinus Iridum, sau în Bay of Rainbows şi se va deplasa cu 200 metri pe oră.

    Sonda duce pentru prima dată pe Lună un telescop pentru a cerceta sfera de plasmă ce înconjoară Pământul şi pentru a supraveghea suprafaţa lunară prin radar.

    În misiunile anterioare, Chang'e-1, lansată în 2007, a transmis imagini de pe Luna, Chang'e – 2, lansată în 2010, a pregătit misiunea actuală şi a făcut prima imagine holografică a Lunii. În prezent, Chang'e - 2 este la peste 60 milioane de kilometri de Pământ şi a devenit primul asteroid chinezesc.

    GH. MANOIU | 5 DECEMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Sonda Dawn, a agenţiei spaţiale americane NASA, se apropie de planeta pitică Ceres, cel mai mare obiect din centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter şi va intra pe orbită în jurul planetei cu un diametru de numai 950 km, pe 6 martie 2015.
    Cometa ISON, in drumul sau pe langa Soare, va lasa un nor de praf fin, ce se estimeaza ca va cadea in atmosfera Pamantului si va face norii de gheata de la poli sa lumineze intr-o frumoasa culoare albastru-electric.
    O exoplanetă mică, cu un cer asemănător Pământului, orbitează în jurul unei stele pitice roşii, la o sută de ani lumină depărtare.
    O echipă internaţională de astronomi a descoperit o planetă tânără, exotică, care nu orbitează în jurul unei stele. Planeta care pluteşte liberă prin spaţiu, este la numai 80 de ani lumină de Pământ şi are o masă de şase ori cât a planetei Jupiter.
    O echipă internaţională de astronomi a anunţat descoperirea unui sistem solar cu cinci planete stâncoase mici, sistem solar care are o vârstă de 11,2 miliarde de ani.
    Un asteroid potenţial periculos, de 20 de ori mai mare decât meteoritul Chelyabinsk, se va apropia de Pământ pe 26 ianuarie 2015, la o distanţă de 1,2 milioane kilometri.