Ştiri / Spaţiu |
O sondă chineză va aseleniza pe Lună la jumătatea lunii decembrie
Lansată luni 2 decembrie 2013 (duminică 17:30 GMT) la bordul unei rachete purtatoare, Long March-3B îmbunătăţită, de la Xichang Satellite Launch Center din provincia Sichuan în sud-vestul Chinei, sonda va aseleniza la jumătatea lunii decembrie pe Lună şi va fi prima navă spaţială a Chinei care va atinge lin suprafaţa unui corp extraterestru. Este şi prima sondă lunară lansată în secolul 21.
Sonda a intrat pe orbita de transfer Pământ-Lună asa cum era programat, cu un perigeu de 200 km şi un apogeu de 380000 km.
Roverul lunar cu şase roţi şi 140 kilograme, a fost numit „Yutu”, în traducere: Iepurele de Jad, un personaj care a zburat spre Luna într-un mit antic chinez.
El va topografia structura şi suprafaţa lunară şi va căuta resurse naturale. Roverul va opera în Sinus Iridum, sau în Bay of Rainbows şi se va deplasa cu 200 metri pe oră.
Sonda duce pentru prima dată pe Lună un telescop pentru a cerceta sfera de plasmă ce înconjoară Pământul şi pentru a supraveghea suprafaţa lunară prin radar.
În misiunile anterioare, Chang'e-1, lansată în 2007, a transmis imagini de pe Luna, Chang'e – 2, lansată în 2010, a pregătit misiunea actuală şi a făcut prima imagine holografică a Lunii. În prezent, Chang'e - 2 este la peste 60 milioane de kilometri de Pământ şi a devenit primul asteroid chinezesc.
GH. MANOIU | 5 DECEMBRIE 2013