Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    O stea ar putea avea în jur o structură artificială

    Steaua KIC 8462852 fluctuează atât de mult în luminozitate, şi la intervale atât de neregulate, încât oamenii de ştiinţă nu reuşesc să determine cauza acestui fenomen.



    Sfera Dyson.


    KIC 8462852, cunoscută şi sub numele de "Tabby's Star", a fost monitorizată câţiva ani după ce s-a observat că luminozitatea ei s-a schimbat semnificativ şi la intervale neregulate.

    O serie de teorii au fost prezentate pentru acest comportament ciudat, incluzând o ipoteză care sugerează că o megastructură artificială ar putea fi construită în jurul stelei pentru a-i capta energia.

    Deşi steaua a fost descoperită pentru prima dată în anii 1890, asupra ei s-au făcut observaţii între 2009 şi 2013, când oamenii de ştiinţă au observat pentru prima oară ceva deosebit de ciudat.

    La un moment dat, strălucirea stelei a scăzut cu 22%, ceea ce nu poate fi explicat prin niciun fenomen cunoscut.

    Steaua lui Tabby este în constelaţia Lebăda şi este la aproximativ 1275 ani lumină de la Pământ.

    Oamenii de ştiinţă speră că ar putea să descopere ce provoacă diminuarea luminozităţii stelei analizând spectrul său complet de lumină. Dar pentru a face acest lucru, trebuie să ştie când va avea loc diminuarea.

    Astronomii nu cred că diminuarea este cauzată de o planetă care trece în faţa stelei, deoarece aceasta nu ar produce o schimbare semnificativă a luminozităţii şi ar fi mai previzibilă.

    S-au mai emis şi alte teorii. Una dintre ele sugerează existenţa unui nor mare de praf şi de resturi în jurul stelei.

    O alta presupune că staua se recuperează după ce a fost lovită de o planetă, iar a treia teorie sugerează că un roi de comete ar putea fi cauza.

    Cea mai neobişnuită sugestie, dar pe care oamenii de ştiinţă nu o pot respinge încă, este că în jurul stelei a fost construită o megastructură extraterestră cu scopul de a-i capta energia, o aşa numită sferă Dyson.

    Structura este numită după omul de ştiinţă britanic Freeman Dyson, care, în anii 1960, a presupus că civilizaţiile avansate ar putea obţine energie în acest fel.

    29 APRILIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii chinezi cred că au determinat cauza emisiilor radio misterioase considerate "Semnale extraterestre" de către astronomi.
    NASA a început procedura de lansare a misiunii spaţiale Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) care va orbita Luna pentru a colecta informaţii detaliate referitoare la atmosferă şi la rolul pe care îl joacă praful lunar.
    Cercetătorii au descoperit urme de opal pe Marte, ceea ce ar putea să dovedească că Planeta Roşie a adapostit cândva viaţă. Piatra preţioasă a fost descoperită într-un meteorit marţian care a căzut pe Pământ în 1911.
    Pe 20 martie 2015, va avea loc o eclipsă totală de Soare vizibilă din interiorul unui coridor larg care traversează Atlanticul de Nord, Marea Nordului şi Marea Norvegiei. Cea mai lungă durată a eclipsei va fi de 2 minute şi 46 secunde, în largul coastelor Insulelor Faroe.
    O echipă de oameni de ştiinţă din Norvegia studiază posibilitatea cultivării plantelor şi culturilor alimentare în spaţiul cosmic.
    Cu miliarde de ani în urmă, Marte era o lume foarte diferită de cea de acum. Apa curgea în râuri lungi şi o atmosferă groasă păstra o temperatură favorabilă vieţii.