Ştiri / Spaţiu |
O stea a trecut prin sistemul nostru solar
O stea străină a trecut prin sistemul nostru solar în urmă cu doar 70000 ani, apropiindu-se la o distanţă de cinci ori mai mică decât cea mai apropiată stea, Proxima Centauri.
Obiectul, o stea pitică roşie cunoscută sub numele de steaua lui Scholz, în onoarea descoperitorului ei, cu masă de aproximativ 8% din cea a Soarelui, a navigat prin întinderile exterioare ale Sistemului Solar, o regiune cunoscută sub numele de Norul Oort.
Ea nu era singură; a fost însoţită în călătoriile sale de un obiect cunoscut ca un pitic maro. Acestea sunt stele eşuate, corpuri care nu aveau masa necesară pentru a obţine fuziunea în miezurile lor.
Observaţiile traiectoriei stelei, făcute de cercetătorii de la Universitatea din Rochester, sugerează că în urmă cu 70 de mii de ani, aceast vagabond cosmic a trecut la 0,8 ani-lumină de Soare.
Prin comparaţie, Proxima Centauri este la 4,2 ani-lumină depărtare.
Ea a trecut prin Norul Oort, o regiune de la marginea Sistemului Solar, ca o coajă sferică plină cu miliarde de comete pe o distanţă de 100000 de unităţi astronomice.
Din cauza masei mici şi a vitezei mari, sistemul binar, piticul roşu şi însoţitorul ei piticul maro, nu a avut un efect major asupra norului de comete şi nu a declanşat aşa-numitul duş de comete.
Nu este un lucru neobişnuit ca stelele străine sa treacă prin Norul Oort. Un artfel de eveniment s-ar putea produce la fiecare 100000 de ani, iar o apropiere aşa de mare aproximativ o dată la nouă milioane de ani.
Steaua Scholz se află în prezent la o distanţă de 20 de ani lumină, ceea ce o face un sistem destul de apropiat.