Ştiri / Ştiinţă |
Oamenii de Neanderthal au avut un limbaj avansat?
GH. MĂNOIU | 1 OCTOMBRIE 2023
Analiza osului hioid de la o fosilă de neanderthalian sugerează că acestia au avut capacitatea de a vorbi. Fosila, descoperită în 1989 în peştera Kebara din Israel, a dus la această concluzie încă de atunci, deoarece osul ca aspect era apropiat de cel al unui om modern. Dar acum, modelarea pe calculator a modului în care osul funcţionează, a arătat că a fost utilizat într-un mod asemănător.
Osul hioid este esenţial pentru a vorbi, deoarece el susţine rădăcina limbii. La primatele non-umane, el nu este plasat în poziţia necesară vorbirii.
Cercetătorii de la University of New England, Armidale, NSW, Australia au folosit imagini 3D cu raze X şi modelare mecanică şi au ajuns la concluzia că, deşi osul nu este la fel ca al omului modern, el a fost folosit într-un mod foarte asemănător.
Cum capacitatea de vorbire şi limbajul sunt caracteristici fundamentale ale umanizării unei fiinţe, existenţa unui limbaj la neanderthalieni îi face umani.
Până acum se credea că limbajul complex a evoluat în urmă cu aproximativ 100000 de ani şi că oamenii moderni au fost singurii capabili de o vorbire complexă.
Există şi alte fosile de os hioid descoperite recent în Spania, atribuite lui Homo heidelbergensis, cu o vârstă de peste 500000 de ani, dar acestea urmează să fie modelate pe calculator.
Omul de Neanderthal nu este considerat strămosul direct al omului modern, dar analiza de AND a arătat că între 1 şi 4 procente din genomul uman din Eurasia provine de la ei.