Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Oamenii de ştiinţă folosesc celulele pielii pentru a crea spermă artificială şi ovule

    Oamenii de ştiinţă de la Gurdon Institute din Cambridge au dat naştere la forme primitive de spermă artificială şi ovule din celule stem, într-o performanţă medicală care ar putea schimba înţelegerea bolilor legate de vârstă şi a problemelor de fertilitate.



    Spermă umană în teste de laborator.


    Celulele sexuale, în stadiu timpuriu de dezvoltare, au fost obţinute prin cultivarea celulelor stem embrionare umane, oamenii de ştiinţă arătând că aceeaşi procedură poate converti ţesutul pielii adulte în precursori pentru spermă şi ovule, crescând posibilitatea de a face celule sexuale potrivite genetic pacienţilor.

    Celulele ar trebui să aibă potenţialul de a creşte în spermatozoizi maturi şi ovule şi următorul pas pentru cercetători va fi să injecteze celule în ovarele sau testiculele animalelor de laborator pentru a vedea dacă acestea se dezvoltă pe deplin.

    Celulele pielii ar putea să fi luate de la pacienţi şi transformate în spermă sau ovule genetic identice, pentru utilizare în terapiile de infertilitate.

    Celulele pielii de la o femeie ar putea fi folosite numai pentru a face ovule din cauza lipsei cromozomul Y. Cele de la un bărbat ar putea, teoretic, să fie transformate în ovule sau spermă.

    Cercetătorii japonezi au facut încă din 2012 spermă şi ovule din celule stem de rozătoare, folosite apoi pentru a face pui.

    Prin studierea celulelor, oamenii de ştiinţă speră să înţeleagă cum sperma şi ovulele se transformă în celule sexuale adulte.

    1 NOIEMBRIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Dacă, până acum, schizofrenia a fost legată de factori de mediu şi genetici, un nou studiu realizat la Şcoala de Medicină Veterinară a Universităţii din Pennsylvania, leagă o cincime din cazurile temutei maladii, de infectarea cu Toxoplasma gondii, un parazit transmis prin sol, carne insuficient gătită şi fecale de pisică.
    Cercetătorii de la Appalachian State University Human Performance Laboratory, Statele Unite, au descoperit că planta Rhodiola rosea protejează alergătorii de maraton împotriva infecţiei virale.
    Un compus găsit în alimente comune, cum ar fi strugurii roşii şi arahide, poate ajuta la prevenirea declinului memoriei legat de vârstă.
    Conform cercetărilor făcute de oamenii de ştiinţă de la Harvard School of Public Health, bolnavii în stadii incipiente ale sclerozei multiple ar putea să stopeze evoluţia bolii printr-un aport crescut de vitamina D.
    Consumul de brânză nu ridica nivelul colesterolului unei persoane şi ar putea ajuta la pierderea în greutate, conform unui nou studiu efectuat în Irlanda.
    Cercetătorii de la Universitatea din Idaho, Statele Unite, încearcă să dezvolte o modalitate de a izola elementele chimice prezente în bere, care ar putea vindeca anumite boli.