Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Oamenii de ştiinţă folosesc celulele pielii pentru a crea spermă artificială şi ovule
Oamenii de ştiinţă de la Gurdon Institute din Cambridge au dat naştere la forme primitive de spermă artificială şi ovule din celule stem, într-o performanţă medicală care ar putea schimba înţelegerea bolilor legate de vârstă şi a problemelor de fertilitate.
Celulele sexuale, în stadiu timpuriu de dezvoltare, au fost obţinute prin cultivarea celulelor stem embrionare umane, oamenii de ştiinţă arătând că aceeaşi procedură poate converti ţesutul pielii adulte în precursori pentru spermă şi ovule, crescând posibilitatea de a face celule sexuale potrivite genetic pacienţilor.
Celulele ar trebui să aibă potenţialul de a creşte în spermatozoizi maturi şi ovule şi următorul pas pentru cercetători va fi să injecteze celule în ovarele sau testiculele animalelor de laborator pentru a vedea dacă acestea se dezvoltă pe deplin.
Celulele pielii ar putea să fi luate de la pacienţi şi transformate în spermă sau ovule genetic identice, pentru utilizare în terapiile de infertilitate.
Celulele pielii de la o femeie ar putea fi folosite numai pentru a face ovule din cauza lipsei cromozomul Y. Cele de la un bărbat ar putea, teoretic, să fie transformate în ovule sau spermă.
Cercetătorii japonezi au facut încă din 2012 spermă şi ovule din celule stem de rozătoare, folosite apoi pentru a face pui.
Prin studierea celulelor, oamenii de ştiinţă speră să înţeleagă cum sperma şi ovulele se transformă în celule sexuale adulte.