Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Oamenii furioşi sunt expuşi la atacuri de cord

    Temperamentul iute, mânios, supărăcios, poate creşte riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral.



    Oamenii furioşi sunt expuşi la atacuri de cord. Foto: Yogendra Singh/Unsplash


    Accesele puternice de furie preced adesea un atac şi pot fi declanşatorul acestui eveniment nedorit.

    După nouă studii care au implicat mii de oameni, cercetătorii de la Harvard School of Public Health au identificat o perioadă de două ore după o izbucnire, când oamenii erau sub risc crescut de a avea probleme cu inima sau cu circulaţia.

    Persoanele care au deja factori de risc, cum sunt antecedentele de boli de inima, sunt deosebit de sensibili.

    În cele două ore de după o izbucnire de furie, riscul unui atac de cord a crescut de aproape cinci ori, iar riscul de accident vascular cerebral a crescut de mai mult de trei ori.

    Deşi riscul de a experimenta un eveniment cardiovascular acut la o izbucnire de furie este scăzut, riscul se acumulează la persoanele cu episoade frecvente de furie.

    Furia crează probleme prin ea însăşi, fiindcă duce la creşterea tensiunii arteriale, dar şi indirect, fiindcă oamenii o gestionează prin fumat excesiv şi consum mai mare de alcool. A învăţa să te relaxezi poate ajuta la trecerea peste situaţii de mare presiune.

    12 FEBRUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Potrivit unui studiu publicat recent de către oamenii de ştiinţă danezi, moartea unui partener de viaţă, în special neaşteptată, poate provoca un ritm cardiac neregulat cu potenţial letal.
    Un vaccin aflat în faza de testare s-a dovedit a fi nu numai capabil să trateze psoriazisul şi alergiile, dar şi să protejeze împotriva bolii Alzheimer, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la universităţile Dundee şi Oxford din Marea Britanie.
    Un grup de oameni de ştiinţă de la Lomonosov Moscow State University au descoperit o nouă metodă de reparare a ADN-ului, care poate fi capabilă să prevenă şi să vindece boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson şi chiar să oprească procesul de moarte celulară.
    Măştile de protecţie respiratorie N95 pot fi decontaminate eficient şi menţin integritatea funcţională până la trei utilizări, potrivit oamenilor de ştiinţă de la National Institutes of Health, Statele Unite.
    Lentilele de contact funcţionează pe baza unui microcip fără fir şi a unui senzor de glucoză miniaturizat încorporat, care se află între două straturi de material moale din care este făcută lentila. Miniaturizarea a ajuns atât de departe, încât tot ansamblul arată ca un bit de sclipici.
    Bacteriile care trăiesc în intestin reprezintă prima linie de apărare împotriva diferitelor boli transmise prin alimente, inclusiv salmoneloza, cauzată de bacteriile din genul Salmonella. Pentru a depăși această barieră și a o elimina, Salmonella folosește strategii de competiție bacteriene dezvoltate de-a lungul a milioane de ani.