Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Oamenii preistorici au fost primii poluatori

    Cele mai vechi semne de poluare cu metale grele cauzate de activitatea umană au fost găsite în peşterile din Spania şi Gibraltar şi datează de la începutul epocii de piatră.



    Peştera Gorham din Gibraltar.


    Oamenii preistorici locuiau în peşteri cu un nivel ridicat de metale grele cauzat de incendii, fum şi cenuşă.

    Cele mai ridicate niveluri de metale grele, cupru, plumb, nichel şi zinc, au fost găsite în peştera Gorham din Gibraltar.

    Este cea mai veche dovadă cunoscută de poluare cu metale grele rezultată din activitatea umană.

    Urme de poluare cu metale grele provenind de la incendii s-au constatat, de asemenea, în peştera Vanguard din Gibraltar, precum şi în El Pirulejo din sudul Spaniei legată de utilizarea de galenă, o sulfură de plumb folosită ca pigment sau ca materie primă pentru fabricarea de mărgele.

    Cercetătorii au descoperit poluare cu metale grele în Gran Dolina, o peşteră din regiunea Sierra de Atapuerca din Spania, în apropiere de Burgos, dar aceasta a provenit de la excrementele de lilieci şi păsări, nu din activitatea umană.

    În ciuda acestor niveluri ridicate de poluare, solurile contaminate nu au reprezentat o ameninţare majoră pentru Homo sapiens.

    28 NOIEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    După mai multe luni de investigaţii, cercetătorii europeni au îngropat în cele din urmă teoria pe care fizicienii americani o anunţaseră în martie 2014, privind detectarea vibraţiilor Big Bang-ului.
    Oamenii de ştiinţă au găsit cel mai mare crater de asteroid din lume în bazinul Warburton din centrul Australiei. Asteroidul a lovit cu peste 300 milioane ani în urmă, cu efecte devastatoare şi a făcut un crater cu un diametru de peste 400 kilometri.
    Oameni de ştiinţă au aflat în cele din urmă de ce au ochii gene. Ele opresc evaporarea umidităţii şi protejează ochiul de particulele de praf.
    O echipă internaţională de cercetători de la Siberian State Industrial University şi University of Uppsala au găsit fosilele unui tip nou de Ichthyostega, un tetrapod primitiv.
    Două aripi de pui de păsări, care au trăit alături de dinozauri, au fost găsite conservate în chihlimbar în nord-estul Myanmar-ului.
    Cercetatorii de la Universitatea din Gothenburg au studiat un sit cu ramasitele unei comunitati din epoca de piatra in apropiere de orasul Falköping, Suedia. Ei au incercat sa afle in ce consta dieta acelor persoane si au ajuns la concluzia ca se foloseau ingrasaminte.