Nutriţie / Dieta |
Cum poţi slăbi fără să ţii cură de slăbire
BOGDAN-FLORIN PAUL | 4 FEBRUARIE 2023
Oamenii de stiinţă britanici au descoperit cum poţi să slăbeşti fără să ţii cură de slăbire - este suficient să înlocuieşti alimentele cu conţinut ridicat de grăsimi, cu versiunile sărace în grăsimi ale aceloraşi alimente.
Conform unui articol publicat de British Medical Journal, un grup de cercetători de la University of East Anglia au descoperit că oamenii care au înlocuit alimentele bogate în grăsimi cu alimente cu conţinut scăzut de grăsime au pierdut din greutate aproximativ 1,6 kilograme în şase luni, fără nici o dietă suplimentară.
Ei au constatat de asemenea că reducerea consumului de grăsimi oferă şi alte avantaje pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale şi a nivelului colesterolului "rău".
Cercetătorii cred că aceste concluzii ar putea juca un rol în realizarea unor recomandări de dietă care ar putea fi de folos în lupta împotriva obezităţii la nivel mondial.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi alte organizaţii publice din domeniul sănătăţii spun că obezitatea este un factor de risc major pentru hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, diabet, pentru unele tipuri de cancer şi pentru afecţiunile musculo-scheletice, cum ar fi boala degenerativă a articulaţiilor, osteoartrita.
Căutând să-şi actualizeze recomandările privind consumul total de grăsimi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a comandat un studiu pentru a evalua relaţia dintre cantitatea de grăsimi consumate în dieta zilnică şi diverşi indicatori ai grăsimii corporale, cum ar fi greutatea totală, dimensiunea taliei şi / sau Indicele Greutăţii Corporale (BMI).
Pentru acest studiu, cercetătorii au evaluat 33 de teste clinice realizate în America de Nord, Europa şi Noua Zeelandă, care au implicat 73589 participanţi de diferite vârste şi stări de sănătate.
Cercetătorii au comparat dimensiunile taliei şi greutatea participanţilor care au mâncat o dietă cu conţinut redus de grăsimi pe o durată de cel puţin şase luni, cu cele ale participanţilor a căror dietă a conţinut cantităţile uzuale de grăsime.
Împreună cu reducerea greutăţii corporale cu 1,6 kg, ei au constatat de asemenea că participanţii care au mâncat alimente sărace în grăsimi au realizat o scădere a BMI total cu 0,56 kg/m² şi reducerea circumferinţei taliei cu 0,5 cm.
Întrebându-se dacă nu cumva scăderea în greutate obţinută de cei din grupul care a consumat puţine grăsimi s-a datorat parţial şi timpului, atenţiei şi sprijinului suplimentar pe care ei l-au primit, prin comparaţie cu cei din grupul cu aport normal de grăsimi, cercetătorii au analizat şi teste clinice în care ambele grupuri au beneficiat de condiţii egale în ceea ce priveşte timpul şi atenţia acordate.
Ei au constatat că scăderea în greutate nu a dispărut, ceea ce sugerează că reducerea aportului de grăsimi a fost adevărata cauză a pierderii în greutate.
"Efectul nu este dramatic, ca atunci când urmezi o cură de slăbire. Cercetarea a urmărit în mod special evoluţia oamenilor care au redus consumul de grăsimi, dar care nu îşi propuseseră să slăbească, aşa că au continuat să consume o cantitate normală de alimente ", a declarat Dr. Lee Hooper, care a condus cercetarea.
"Ceea ce ne-a surprins a fost faptul că ei au pierdut in greutate, BMI-ul lor a scăzut, iar talia lor a devenit mai subţire. În plus, ei şi-au păstrat greutatea redusă timp de cel puţin şapte ani. (...) Cu cât tai mai multă grăsime din dietă, cu atât greutatea ta scade."