Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Oasele regelui Alfred cel Mare găsite în Winchester City Museum


    Un fragment de os din pelvis, descoperit într-o cutie în Winchester City Museum, ar putea să aparţină regelui Alfred cel Mare, sau fiului său, Edward cel Bătrân. Se credea că regele Alfred a fost îngropat într-un mormânt nemarcat la o biserică în Hyde, Winchester, dar noile cercetări par să infirme această teorie.



    Statuia regelui Alfred cel Mare din Winchester (vedere parţiala) Foto: Wikimedia Commons


    Regele Alfred a fost cunoscut pentru apărarea ţinutului Wessex împotriva vikingilor şi pentru punerea bazelor unei naţiuni engleze unificate. Când a murit în 899, se crede că a fost înmormântat în catedrala anglo-saxonă din Winchester, cunoscută ca Old Minster.

    Mai târziu, oasele lui au fost mutate la Hyde Abbey. Apoi oasele au fost vândute bisericii Sf. Bartolomeu din Winchester şi puse într-un mormânt fără nume. În martie 2013, arheologii au exhumat mormântul, dar testele au arătat că rămăşiţele nu erau ale lui.

    Osul găsit acum în muzeu era de la o excavaţie făcută la sfârşitul anilor 1990 în Hyde Abbey Gardens. Datarea cu carbon a arătat că este din anii 895 – 1017.

    Cercetătorii de la Universitatea din Winchester cred că ar mai putea fi şi alte resturi ale familiei regale şi au cerut ca săpăturile să continue.

    GH. MANOIU | 22 IANUARIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Săpăturile arheologice au descoperit în centrul oraşului francez Lille ruinele unei cetăţi din secolul al XVI-lea.
    Oraşul bolivian Potosi, cel mai mare complex industrial din secolul al XVI-lea, a fost plasat pe Lista patrimoniului mondial în pericol, din cauza activităţilor miniere neîncetate şi necontrolate în munţii Cerro Rico care pot degrada situl.
    O sferă uriaşă de piatră descoperită în Bosnia ar putea fi cea mai mare sculptură de acest fel realizată vreodată de mâini omeneşti.
    Autorităţile din Columbia au anunţat descoperirea epavei faimosului galion spaniol "San Jose", scufundat acum peste 300 de ani, cu o încărcătură mare de aur şi bijuterii la bord.
    Muncitorii care lucrau în construcţii au scos la iveală 600 kg de monede de bronz romane, o descoperire unică şi extrem de importantă.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au anunţat descoperirea rămăşiţelor primului masacrului cunoscut, datând de acum 10000 de ani.