Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Obiceiurile alimentare vinovate pentru durerile dentare

    Starea dinţilor depinde de obiceiurile de igienă dietetică şi orală, nu de gene, potrivit unui nou studiu realizat la J. Craig Venter Institute care a analizat rolul pe care genele şi microbiomul oral îl joacă în formarea cavităţilor dentare.



    Obiceiurile alimentare, nu genele, de vină pentru durerile dentare.


    Limitarea consumului de zaharuri şi a acumulării de acid în gură au făcut parte din dogma comunităţii dentare de ceva timp, iar bacteriile Streptococcus din gură au fost legate de formarea de cavităţi.

    În noul studiu realizat pe gemeni s-au analizat mai atent efectele specifice obţinute prin proliferarea microbiomelor orale.

    Microbiomele orale se schimbă rapid odată cu vârsta, dar perechile de copii sunt susceptibile de a avea un mediu comun.

    Rezultatele au arătat că gemenii identici aveau microbiom oral asemănător, ceea ce indică faptul că există o contribuţie genetică la apariţia bacteriilor în gură.

    Cu toate acestea, bacteriile care au fost legate cel mai mult de gene nu au fost cele care joacă un rol în formarea cavităţilor.

    În plus, tulpinile bacteriilor ereditare scad cantitativ pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, în timp ce cele legate de mediul înconjurător cresc.

    O constatare suplimentară importantă a fost legătura dintre anumite specii bacteriene şi consumul de zahăr.

    Bacteriile care au fost asociate cu mai puţine cavităţi au fost găsite în cantitate mai mică la gemenii care au avut mai mult zahăr adăugat în alimentele şi băuturile lor. Dimpotrivă, bacteriile care sunt mai frecvente la copiii care consumă mult zahăr au fost asociate cu mai multe cavităţi.

    7 SEPTEMBRIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Participanţii la un studiu au stat să se uite direct unul în ochii celuilalt timp de 10 minute şi au văzut monştri, chipul rudelor lor, feţe de animale sau strămoşi decedaţi.
    Cercetătorii de la Centrul Tehnic de Cercetare din Finlanda au realizat o cameră hiper-spectrală care permite examinarea unei mari suprafeţe de piele în câteva secunde şi poate detecta cancerul de piele în stadii incipiente.
    Cercetătorii de la Harvard Medical School din Boston, Statele Unite, au modificat zeci de gene la porc, pentru a permite ca organele lor să fie transplantate la oameni.
    Un studiu al cercetătorilor britanici de la King's College London, arată că oamenii moderni au mult mai multe boli ale gingiilor decât predecesorii noștri, din cauza obiceiurilor moderne, cum ar fi fumatul, obiceiuri dăunătoare pentru sănătatea orală.
    Cercetătorii de la Oregon State University au descoperit noi compuşi produşi de anumite tipuri de reacţii chimice, care sunt de sute de ori mai mutageni decât compuşii lor mamă, cunoscuţi şi până acum ca fiind cancerigeni. Aceste substanţe se găsesc în gazele de eşapament şi în pregătirea cărnii deasupra unei flăcări.
    Un grup de studenţi în inginerie biomedicală de la Cornell University au creat un generator de ultrasunete care permite pacienţilor care suferă de dureri articulare cronice să-şi trateze singuri articulaţiile inflamate, acasă, la serviciu, sau chiar în timp ce merg.