Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Obiceiurile alimentare vinovate pentru durerile dentare
Starea dinţilor depinde de obiceiurile de igienă dietetică şi orală, nu de gene, potrivit unui nou studiu realizat la J. Craig Venter Institute care a analizat rolul pe care genele şi microbiomul oral îl joacă în formarea cavităţilor dentare.
Limitarea consumului de zaharuri şi a acumulării de acid în gură au făcut parte din dogma comunităţii dentare de ceva timp, iar bacteriile Streptococcus din gură au fost legate de formarea de cavităţi.
În noul studiu realizat pe gemeni s-au analizat mai atent efectele specifice obţinute prin proliferarea microbiomelor orale.
Microbiomele orale se schimbă rapid odată cu vârsta, dar perechile de copii sunt susceptibile de a avea un mediu comun.
Rezultatele au arătat că gemenii identici aveau microbiom oral asemănător, ceea ce indică faptul că există o contribuţie genetică la apariţia bacteriilor în gură.
Cu toate acestea, bacteriile care au fost legate cel mai mult de gene nu au fost cele care joacă un rol în formarea cavităţilor.
În plus, tulpinile bacteriilor ereditare scad cantitativ pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, în timp ce cele legate de mediul înconjurător cresc.
O constatare suplimentară importantă a fost legătura dintre anumite specii bacteriene şi consumul de zahăr.
Bacteriile care au fost asociate cu mai puţine cavităţi au fost găsite în cantitate mai mică la gemenii care au avut mai mult zahăr adăugat în alimentele şi băuturile lor. Dimpotrivă, bacteriile care sunt mai frecvente la copiii care consumă mult zahăr au fost asociate cu mai multe cavităţi.